Băsescu: O gaşcă de politicieni s-a hotărât să-şi facă Constituţie. Îi urmăresc cu referendumul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că referendumul din 2009 nu este respectat, iar "o gaşcă de politicieni" s-a hotărât să-şi facă o Constituţie, la fel, potrivit şefului statului, ca Adrian Năstase, el adăugând: "Şi de asta eu stau cu referendumul funcţie de reacţiile lor".

1033 afișări
Imaginea articolului Băsescu: O gaşcă de politicieni s-a hotărât să-şi facă Constituţie. Îi urmăresc cu referendumul

Băsescu: O gaşcă de politicieni s-a hotărât să-şi facă Constituţie. Îi urmăresc cu referendumul (Imagine: Bogdan Maran/mediafax Foto)

El a participat, sâmbătă, la Vila Lac 1, la o întâlnire cu liderii judeţeni ai Fundaţiei Mişcarea Populară. La plecare, a făcut o scurtă declaraţie presei şi a răspuns unor întrebări.

"Cum să o văd? Cum o vede toată lumea. Aşa cum e, aşa trebuie pusă în aplicare", a spus Băsescu, întrebat despre decizia CC legată de legea care reglementează pragul la referendum.

"Eu am iniţiat referendumul pe fondul faptului că majoritata parlamentară, USL, nu respecta referendumul din 2009. Aşa am speranţa că atunci când se vor hotărî să promoveze Constituţia vor deveni realişti şi vor promova un proiect care să ţină cont de acel referendum. Dacă nu, partea formală e deja parcursă, le voi reaminti, printr-un referendum, ce vor românii. Asta înseamnă că referendumul meu este strâns legat de referendumul constituţional pe care îl organizează USL", a spus Băsescu.

Întrebat dacă amână şi el pe anul viitor referendumul, Băsescu a răspuns: "Eu nu îl amân, eu îi urmăresc, da? Îi urmăresc cu referendumul. Funcţie de decizia lor, semnez şi eu decretul. Asta am spus de la bun început, că aştept două lucruri: să văd cum iese Legea referendumului, şi sunt convins că mult mai uşor trece referendumul meu cu 50% decât Constituţia lor, pentru că asta nu e Constituţia României, e Constituţia unei găşti, a unei găşti, a unui grup. Ca să fi fost o Constituţie pentru români, trebuia dezbătută public, trebuia să ia observaţii de la cetăţeni. E o gaşcă de politicieni care s-au hotărât să-şi facă o Constituţie pentru ei, considerând că-s veşnici, şi uită ce a păţit Adrian Năstase, care şi el şi-a făcut o Constituţie pentru el. Cel mai bine este să faci o Constituţie pentru popor. Şi de asta eu stau cu referendumul funcţie de reacţiile lor".

"Mişcarea Populară ar trebui să aibă ca obiectiv principal continuarea proceselor de modernizare a statului, pentru că la noi nici procesele de modernizare şi, după cum am văzut anul trecut în vară, nici măcar democraţia nu sunt irevesibile, deci ele trebuie păzite în continuare, apărate", a mai spus Băsescu.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Liderul PNL Crin Antonescu declară că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia de miercuri a CC, va fi luată în USL, el menţionând că sunt luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, chiar şi odată cu alegerile prezidenţiale.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că judecătorii Curţii Constituţionale doar "au amânat cu un an" modificarea Constituţiei şi implicit regionalizarea României, precizând că o decizie privind amânarea modificării Constituţiei va fi luată în USL, dar adăugând că un an trece repede în politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici