Băsescu: Ori înţelegem că România trebuie să se modernizeze, ori ne autocondamnăm. Declaraţiile preşedintelui la Gala Studenţilor Români din Străinătate

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat în discursul de la Gala Studenţilor Români din Străinătate, ţinut la Palatul Parlamentului, că cetăţenii trebuie să înţeleagă că ţara noastră trebuie să se modernizeze, pentru a nu se autocondamna.

1278 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ori înţelegem că România trebuie să se modernizeze, ori ne autocondamnăm. Declaraţiile preşedintelui la Gala Studenţilor Români din Străinătate

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax foto)

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

- S-a creat un corp de elită al generaţiei tinere.

- Trebuie să vă spun "La mulţi ani" tuturor şi să vă doresc succes în noul an.

- Cei mai mulţi dintre dumneavoastră vă informaţi din mass-media, care din lipsă de profesionalism înţeleg foarte puţin din ce se întâmplă sau nu înţeleg deloc.

- Obiectivul în ultimii doi ani a fost încercarea de a moderniza statul. Statul are nevoie de o justiţie performantă, justiţia care face dreptate, care aşază valorile în societate, justiţia care nu ezită să aplice legile oricui: de la şeful statului la cineva obişnuit.

- Trebuie să înţelegem că nu mai merge cum mergea. Ori înţelegem că România trebuie să se modernizeze, ori ne autocondamnăm. Nu ne condamnă nimeni, ne condamnăm singuri dacă nu suntem de acord cu modernizarea statului.

- Nu fac nicio exagerare atunci când spun că România a ratat multe momente de dezvoltare pentru că unii oameni s-au gândit cum să nu aplice legea fără să intre sub incidenţă penală. Acest lucru trebuie să-l schimbăm.

- Aş veni acolo unde arde acum: Europa, încotro? La Consiliul din 8-9 decembrie nu s-a stabilit nimic altceva decât sancţionarea statelor care nu respectă principiile Tratatului de la Maastricht. În opinia mea, România trebuie să susţină fără rezerve Tratatul de Consolidare Economică.

- Nu voi renunţa la ideea ca, până la alegerile legislative din luna noiembrie, să avem o lege a reorganizării administrativ-teritoriale, lege care să intre într-un proces de implementare în ciclul electoral următor, 2012-2016, urmând ca implementarea completă să fie la sfârşitul anului 2016.

- Vom fi susţinători fără rezerve a unei Uniuni Europene tot mai integrate.

- Niciun stat al Uniunii Europene nu poate rezista în arhitectura actuală a Uniunii Europene. Efectele procesului de globalizare nu pot fi combătute, nu pot fi modelate în favoarea cetăţenilor UE decât dacă statele din Uniune vor rămâne unite. Avem nevoie de Statele Unite ale Europei.

- Voi insista ca şi Guvernul şi Parlamentul să menţină obiectivul ca în 2015 să intrăm în zona euro.

- Companiile de stat n-au fost interesate de performanţă, de creşterea competivităţii. Eu sper că lucrurile se vor schimba.

- România are resurse: aur, argint, cupru, multe alte metale. Crearea de locuri de muncă implică exploatarea acestor resurse. Mineritul trebuie să devină o activitate prioritară de relansare economică.

- România trebuie să aibă în vedere că utilizând bani europeni poate să aibă o industrie alimentară pe care o dorim.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici