Băsescu: Pentru socialistul Schulz, posibil şef al CE, anexarea Crimeei era doar un fapt împlinit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este importantă o prezenţă bună la euroalegeri, scrutin care va prefigura numele viitorului şef al Comisiei Europene, care poate fi socialistul Martin Schulz, pentru care "anexarea Crimeei era un fapt împlinit", sau popularul Jean-Claude Juncker.

574 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pentru socialistul Schulz, posibil şef al CE, anexarea Crimeei era doar un fapt împlinit

Martin Schulz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a spus că vrea să tragă un semnal de alarmă legat de desfăşurarea campaniei electorale pentru PE, precizând că din păcate în perioada preelectorală nu au părut a se prefigura teme de interes pentru mass-media şi politicieni.

Băsescu a menţionat că vrea să prezinte o listă de teme europene de care depinde viaţa românilor, pentru că PE legiferează suprastatal, adică legislaţia din PE devine ulterior legislaţie naţională.

Preşedintele a mai spus că, având experienţa sa în relaţia cu UE, este gata să participe la dezbateri, pentru ca electoratul să înţeleagă miza acestor alegeri

"Presa cataloghează alegerile pentru PE fără miză, ceea ce e profund greşit", a spus Băsescu.

Un prim subiect european menţionat de preşedinte este accesul României în Spaţiul Schengen. "Parlamentarii sunt extrem de importanţi în a face presiune pe statele membre", a spus Traian Băsescu. El a precizat, de asemenea, că modul cum din PE poate fi susţinut procesul de apropiere şi apoi de integrare a Moldovei în UE este un alt subiect de sicutat în eurocampanie, fiind un obiectiv major pentru România.

De asemenea, preşedintele a spus că aceste euroalegeri vor configura numele viitorului şef al CE, iar dacă vor câştiga socialiştii, acesta va fi germanul Martin Schulz, iar dacă vor câştiga popularii, atunci va fi luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

În acest context, Băsescu a punctat că "pentru domnul Schulz anexarea Crimeei era un fapt întâmplat şi atât". De asemenea, preşedintele a menţionat că Grupul socialist a fost greu de convins să voteze pentru acordul cu Moldova, în timp ce popularii, liberalii şi chiar şi verzii au fost de la început de acord.

Tot legat de numele viitoruluii şef al Comisiei, Băsescu a spus că trebuie văzut dacă nu se dă prea multă greutate unui stat care deja are prea multă influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici