Băsescu: Politicieni, profesori, jurnalişti ai noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că parlamentari români, oameni cu titluri de profesori invitaţi pe la televiziuni, jurnalişti români confundă Consiliul European cu Consiliul UE în problema reprezentării de către şeful statului sau premier.

735 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Politicieni, profesori, jurnalişti ai noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE

Băsescu: Politicieni, profesori, jurnalişti ai noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu aş vrea ca România să se facă de râs printr-o dezbatere care să arate lipsa de cunoaştere a parlamentarilor români despre Tratatul Uniunii, lispa de cunoaştere a profesorilor invitaţi prin studiouri şi, de ce nu, nu vă supăraţi pe mine, lipsa de cunoaştere a jurnaliştilor care vorbesc despre UE", a spus şeful statului în conferinţa de presă de luni seară de la Palatul Cotroceni, unde a venit având în mână Tratatul UE şi Tratatul de funcţionare al UE, împreună cu anexele acestora.

El a arătat că aceste documente au fost afişate marţi pe site-ul Preşedinţiei şi a anunţat că miercuri va organiza la Palatul Cotroceni o conferinţă de presă în care vor fi prezentate mai în detaliu diferenţele între Consiliul European şi Consiliul UE, pentru a fi înţeleasă mai bine problema reprezentării la următoarea reuniune a Consiliului European din 28 iunie, de la Bruxelles.

"Politicienii noştri confundă Consiliul European cu Consiliul UE", a spus şeful statului.

El a continuat argumentaţia sa arătând că în Tratatul UE există "un articol buclucaş", articolul 15 care spune: "Consiliul European oferă UE impulsurile necesare dezvoltării acesteia şi îi defineşte orientările şi priorităţile politice generale".

"Acesta nu exercită funcţii legislative. Deci Consiliul European nu este nici Executiv, pentru că Tratatul defineşte Comisia Europeană ca fiind Executivul UE, nu este nici Legislativ. Şi atunci ce-o fi Consiliul acesta? Că am înţeles şi de la domnul prim-ministru doctor Victor Ponta, că aici în Consiliul European se iau decizii. Ori misiunea Consiliului European este de a da impulsurile necesare dezvoltării UE şi să definească priorităţile şi orientările politicii generale. Deci aici nu se adoptă nici decizii, se adoptă doar concluzii", a spus preşedintele, arătând că aceste concluzii ale Consiliului European nu produc efecte juridice imediate.

El a arătat că politicienii români trebuie să descopere o altă instituţie a UE, adică Consiliul UE. "Lucrurile se schimbă când dai pagina şi descoperi o altă instituţie care se numeşte Consiliu. I se mai spune, şi veţi vedea pe site-urile UE, denumirea de Consiliul UE. Consiliul exercită împreună cu Parlamentului European funcţia legislativă şi bugetară, exact ce spunea domnul prim-ministru doctor Victor Ponta. Consiliul UE angajează Guvernul, de aceea reprezentarea acolo este la nivel de miniştri desemnaţi", a arătat preşedintele, adăugând că primul-ministru poate merge la unele şedinţe ale Consiliului UE.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să aducă aminte faptul că este "un foarte bun cunoscător" al Tratatului UE şi al Tratatului de funcţionare al UE deoarece a participat, chiar dacă nu direct, la procesul de redactare a acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici