Băsescu: Politicienii să nu intoxice populaţia, rezultatul referendumului e introdus în lege

Şeful statului a declarat, joi, că va trebui să se treacă la revizuirea Constituţiei dacă referendumul se aprobă, menţionând că voinţa exprimată de popor trebuie introdusă într-o lege şi avertizând politicienii să nu intoxice populaţia cu argumentul că rezultatul ar fi consultativ.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Politicienii să nu intoxice populaţia, rezultatul referendumului e introdus în lege

Băsescu: Politicienii să nu intoxice populaţia, rezultatul referendumului e introdus în lege

"Politicienii fac referire la articolul din Constituţie potrivit căruia referendumul este consultativ. Eu îi avertizez să nu încerce să intoxice populaţia pe această temă, pentru că referirea la valoarea consultativă a referendumului are cu totul alt sens decât cel pe care îl dau politicienii. Sensul este că rezultatul referendumului trebuie introdus într-o lege, formulată, bineînţeles, de parlamentari. Dar articolul 2 din Constituţie spune «suveranitatea naţiunii aparţine poporului, care o exercită prin organele reprezentative şi prin referendum»", a explicat preşedintele Traian Băsescu.

El a subliniat că referendumul este modul în care românii îşi manifestă suveranitatea.

"Nu cred că există politician în România care să îndrăznească să pună sub semnul întrebării modul în care poprul român îşi exercită în mod direct suvernaitatea", a explicat şeful statului.

Preşedintele a criticat şi afirmaţiile prin care s-ar dori inducerea electoratul în eroare potrivit cărora un Parlament unicameral ar duce la dictatură.

"Ce vă pot spune din capul locului este că una din minciunile care se propagă este aceea că se instaurează dictatura dacă avem un Parlament cu o singură Cameră. Sigur că e doar o afirmaţie de natură să inducă în eroare electoratul. În interiorul UE, şi bănuiesc că nimeni nu suspectează de lipsă de democraţie statele UE , sunt 15 state care au Parlament unicameral şi alte 12 cu Parlament bicameral", a spus Traian Băsescu.

El a explicat că a emis acest decret pentru că timp de cinci ani nu a reuşit să convingă partidele să constituie Comisia de revizuire a Constituţiei şi să treacă la revizuirea Constituţiei, care, în opinia sa, "are foarte multe elemente care trebuiesc corelate şi adaptate realităţilor de astăzi ale României".

"Nu contest dreptul oricui de a susţine orice punct de vedere, dar viziunea mea despre Parlament, ca parte a statului român, este că el trebuie simplificat, eficientizat şi trebuie să nu existe suprapuneri între activitatea unui Parlament bicameral cu două Camere având atribuţiuni similare", a explicat Băsescu, anunţând că în timpul campaniei pentru referendum va aduce foarte multe argumente în favoarea acestei soluţii pentru convingerea românilor.

Băsescu a precizat că opţiunea de a organiza referendumul simultan cu alegerile prezidenţiale provine din faptul că, deşi politicienii i-ar fi promis încă din 2004, ei nu s-au ţinut de cuvânt şi nu au revizuit Constituţia.

"Opţiunea mea de a organiza un refrendum provine din aceea că, deşi mi-au promis de fiecare dată, şi după alegerile din 2004 şi după alegerile din 2008, politicienii nu s-au ţinut de cuvânt în declanşarea procesului de revizuire a Constituţiei, aşa că fiind unul din lucrurile pe care nu le-am realizat, modernizarea statului român, mi-a rămas singurul mod prin care mă pot manifesta şi pot impune un proces de modernizare şi în ceea ce priveşte Parlamentul şi acesta este referendumul. Nu numai reducerea agenţiilor, diminuarea costurilor cu aparatul bugetar, îmbunătăţirea serviciilor publice, ci şi îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor politice ale statului este parte din reforma statului", a conchis Băsescu.

Băsescu a anunţat, joi, că a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, odată cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici