Băsescu: Ponta încearcă forţarea notei, arată undă de slăbiciune. Premierii trebuie să fie bărbaţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că faptul că premierul Victor Ponta încearcă "forţarea notei" prin declaraţia adoptată de Parlament, şi nu printr-o discuţie cu el, arată "o undă de slăbiciune", Băsescu adăugând că premierii "trebuie să fie bărbaţi".

312 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta încearcă forţarea notei, arată undă de slăbiciune. Premierii trebuie să fie bărbaţi

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Băsescu a declarat că articolul 80 din Constituţia României spune clar că preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul acestuia.

"Nu veţi găsi nicăieri la capitolul Guvern că prim-ministrul reprezintă statul român. El poate reprezenta cel mult o instituţie foarte importantă, şi anume Guvernul, dar nu statul român, care este mult mai complex: are 22 de milioane de cetăţeni, are justiţie, Parlament, ONG-uri, are ameni amărâţi, oamnei bogaţi. Toţi suntem parte a României şi Guvernul nu îi poate reprezenta pentru că nu are reprezentare constituţională", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că prim-ministrul poate face asta doar dacă îi deleagă el atribuţiunile.

"Faptul că încearcă forţarea notei nu printr-o discuţie cu mine, ci printr-un act fără valoare juridircă, arată o undă de slăbiciune. (...). Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să îşi asume ce îşi doresc", a conchis Băsescu.

"Este clar pentru mine că se încearcă o nerespectare a Constituţiei, preluări de atribuţiuni, de reprezentare, pe care prim-ministrul nu le are prin Constituţia României şi mai ales prezenţa într-un for, care nu este for decizional, nu este for legislativ, este for de îndrumare şi orientare generală (Consiliul European - n.r.). Sigur, este un for greu, un for important", a mai spus preşedintele.

În plus, Băsescu a susţinut că "jocul politic" de marţi din Parlament "arată dorinţa USL de a modifica Constituţia".

"Foarte bine, dare eu îi rog de 3 ani să participe la modificarea Constituţiei şi să facem aranjamentele pe care majoritatea de două treimi a Parlamentului şi pe urmă poporul le va dori, dar nu putem modifica prevederi din Constituţia României bazându-ne pe o declaraţie care nu este act juridic", a opinat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici