Băsescu: Problema nu este de întârzierea aderării la Schengen, ci abuzul. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că problema nu este amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent în care unele state se folosesc de dreptul de veto, deşi statele candidate îşi respectă toate obligaţiile.

22 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Problema nu este de întârzierea aderării la Schengen, ci abuzul. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Problema nu este de întârzierea aderării la Schengen, ci abuzul (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Problema nu este de întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni. Poate fi 2011 în toamnă... Nu cred că aici este marea problemă. Problema este actul în sine: abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu! Acest lucru, precedentul, în care se instituie un directorat care face cu degetul prin Uniunea Europeană «tu da, tu nu» este de neacceptat", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că sunt state care invocă alte motive pentru a bloca aderarea la Schngen, folosindu-se de dreptul de veto.

"Precedentul care se creează, un stat membru care îşi realizează obligaţiile şi vine un alt stat şi spune: «Nu, pentru că eu tot am drept de veto. Nu vreau şi-ţi dau nişte explicaţii care îmi convin mie, care nu au bază legală», acesta este periculos. Asta se întâmplă României şi Bulgariei", a spus şeful statului.

Băsescu: Nu putem să stăm ca râmele, românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen

Preşedintele a declarat, joi seară, că, în problema Schengen, românii nu pot sta precum "râmele", ei având dreptul la respect.

"Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE... Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că nu românii judecă, nu ei au impus condiţii de independenţă şi izolare a justiţiei de orice formă de control.

"Românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, să tratezi aşa 22 de milioane de români", a mai spus şeful statului.

Băsescu s-ar fi aşteptat ca preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei să-l avertizeze cu privire la opoziţia celor două ţări

Peste noapte şi fără avertisment, măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European - n.r.), ori domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă", a declarat Traian Băsescu la TVR.

El a adăugat că în Consiliul European se vorbeşte, de regulă, despre solidaritate.

Băsescu: Politicieni europeni ne reproşează, mai printre dinţi, relaţia cu R. Moldova

"Printre politicienii europeni foarte bine documentaţi ni se reproşează, mai printre dinţi, aşa, relaţia cu Republica Moldova şi faptul că dăm tinerilor cu prea multă usurinţă, după părerea lor, cetăţenie română. Vreau să clarificăm şi acest lucru, pentru că i-am văzut chiar pe politicienii români dând dreptate. Eu vă dau Eurostatul, da? (...) Iată 2008: România a acordat 5585 de cetăţenii, preponderent cetăţenilor moldoveni. Să luam Franţa, Franţa aş vrea să o luăm, Franţa, 137.320. Raportul, uitaţi-va, 5 mii la 137 de mii! Nu se susţine această abordare de către nimeni", a declarat Traian Băsescu.

El a mai dat ca exemplu Olanda, care are jumătate din populaţia României şi care a acordat 28 de mii de cetăţenii în 2008, precum şi Portugalia, cu 22 de mii, şi Austria, cu 10.268 cetăţenii.

Banii pentru securizarea frontierelor vor fi folosiţi în altă parte

Traian Băsescu a declarat că nu a sugerat ca banii destinaţi securizării frontierei non-euro să fie folosiţi în altă parte, ci că România "aşa va face", afirmând totodată că practicile din timpul guvernului Năstase nu se vor repeta cât timp el va fi preşedinte.

"Nu am sugerat. Aşa vom face, dintr-un motiv simplu: tehnologiile pe care noi urma să le achiziţionăm anul acesta sunt tehnologii de vârf în supravegherea frontierelor. (...) România decisese să-şi facă o dotare foarte bună. Doream să facem o securizare care dădea un confort tuturor statelor, la un nivel foarte bun", a precizat şeful statului la TVR, întrebat despre declaraţia sa de la Guvern conform căreia fondurile aflate în 2011 la dispoziţia Guvernului pentru securizarea frontierelor ar trebui alocate IMM-urilor şi nu neapărat grupului EADS, în condiţiile în care nu există un termen fixat pentru aderarea la Schengen.

Băsescu se aşteaptă ca cei direct reponsabili să facă "ceea ce trebuie făcut"

Preşedintele a declarat joi seară că s-ar fi aşteptat ca CSM şi Parlamentul să-şi fi asumat responsabilitatea unei eventuale amânări a aderării României la Schengen, în lipsa acestui fapt el asumându-şi responsabilitatea politică.

"Un eşec pe care politic mi-l asum. După rostirea unei astfel de fraze înseamnă că eu, ca şef al statului, reprezint toate puterile statului, sunt şeful acestui stat... (...) Constatând că motivele invocate incorect, repet, incorect, în scrisoarea celor doi miniştri, fracez şi german, legată de MCV pe Justiţie, m-aş fi aşteptat ca CSM să spună «ne asumăm această reponsabilitate», constatând că în acea scrisoare se vorbeşte de slabe rezultate în lupta anticorupţie, mă aşteptam ca Parlamentul să spună «noi am blocat vreo trei dosare - al lui Adrian Năstase, al Monicăi Ridzi şi încă unul». Neexistând aceste reacţii, cineva trebuia să-şi asume greşelile. Nu putea s-o facă decât şeful statului", a declarat Băsescu, solicitat să explice declaraţia de miercuri privind asumarea responsabilităţii politice a întârzierii accesului în spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici