Băsescu: Procedura parlamentară trebuie modificată. Nu mai poate continua dictatura preşedinţilor celor două Camere

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că procedura de adoptare a legilor în Parlament trebuie modificată pentru că nu mai poate continua "dictatura" preşedinţilor celor două Camere, care semnează legi trimise la promulgare deşi ştiu în ce condiţii au fost adoptate.

19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Procedura parlamentară trebuie modificată. Nu mai poate continua dictatura preşedinţilor celor două Camere

Băsescu: Procedura parlamentară trebuie modificată. Nu mai poate continua dictatura preşedinţilor celor două Camere (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Procedura de adoptare a legilor trebuie modificată", a spus şeful statului.

Băsescu a apreciat că acest lucru ar stimula şi activitatea parlamentară.

El a mai spus că a avut un principiu să nu se amestece în ce se întâmplă în interiorul Parlamentului şi, de regulă, nu a comentat atitudini ale grupurilor parlamentare.

"Dacă am comentat, am comentat în general comportamentul Parlamentului, dar nu pe unii sau pe alţii. Ca atare, nu voi face nici acum, dar nu pot să nu observ un lucru, care, de data asta, ţine de funcţionarea Parlamentului şi fac această observaţie în baza Constituţiei, care mă obligă să veghez la buna funcţioanare a instituţiilor. Este clar că, din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota în necunoştinţă de cauză, în situaţia de a vota după deget şi, atunci, nu mai poţi să spui nici măcar că oamenii aceştia votează după conştiinţă sau după instrucţiunile de partid. Pur şi simplu, votează după deget. Nu este o noutate", a adăugat şeful statului.

El a precizat însă că şi în Parlamentul European şeful de grup "are trei semne" şi grupul, "că e al PPE, că e al liberalilor că e al socialiştilor, ştie cum să voteze".

"Asta este pentru a se evita erorile de vot individuale. La noi, şi eu o spun ca om care a fost în două legislaturi în Parlamentul României, odată cu opacizarea activităţii Parlamentului, prin discutarea legilor în comisii şi aducerea la plen strict pentru votul final, s-a depreciat şi calitatea legilor, s-a depreciat şi responsabilitatea parlamentarilor pentru calitatea muncii lor. Având în vedere incidentele din ultima perioadă, dar şi practicile frecvente, când în realitate nu a fost nici cvorum, nici număr de voturi necesare pentru trecerea legilor prin Parlament, dar ele mi-au venit validate la promulgare, cred că din respect pentru români, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie modificată", a mai spus preşedintele Băsescu.

El a menţionat că ar trebui să se revină la dezbaterea în plen pe articole.

"Povestea că ne trebuie legile repede şi din cauza asta le discutăm numai în comisie şi doar cinci, 10, 20 de oameni ştiu despre ce e vorba în acea lege, nu poate fi susţinută într-un sistem democratic. Nu putem ajunge la dictatura a doi şefi de Camere, care îmi trimit legile promulgate, deşi ştiu foarte bine şi cum au fost votate, şi că au fost votate în necunoştinţă de cauză, şi că au fost votate de multe ori fără cvorum. De aceea o spun public: procedura de adoptare a legilor trebuie modificată. Acest lucru ar stimula şi activitatea parlamentară. Numai aşa am putea avea Parlamentul plin, am putea vedea care sunt parlamentarii angajaţi să contribuie la îmbunătăţirea unui proiect de lege, numai aşa parlamentarii ar avea sentimentul apartenenţei lor la acea instituţie, altfel să nu ne mire prezenţele de 1 %. Deci, cred că aici avem o mare problemă de procedură parlamentară şi de funcţionare democratică a instituţiei care se numeşte Parlamentul României", a mai afirmat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici