Băsescu: Propunerile făcute de USL reflectă superficialitatea şi lipsa de maturitate a liderilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Cotroceni, că propunerile USL legate de instalarea unui guvern de tehnocraţi şi de organizare de alegeri anticipate reflectă superficialitatea şi lipsa de maturitate a lui Victor Ponta şi Crin Antonescu.

217 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Propunerile făcute de USL reflectă superficialitatea şi lipsa de maturitate a liderilor

Băsescu: Propunerile făcute de USL reflectă superficialitatea şi lipsa de maturitate a liderilor (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Preşedintele a arătat că propunerea USL de înfiinţare a unui comitet anticriză nu este viabilă pentru că România nu este în situaţie de criză, depăşind circumstanţele începutului anului 2009, când nu putea obţine împrumuturi pe pieţele externe.

El a afirmat că România a restabilit principalele echilibre economice, însă acestea sunt încă fragile, stabilitatea macroeconomică fiind putercn influenţată de factori externi, ceea ce ar impune crearea unui comitet de analiză a riscurilor care pot fi generate de economia altor ţări.

Preşedintele a argumentat în acest sens că 27% din piaţa bancară internă este controlată de băncile unui stat "aflat în mare dificultate", ceea ce reclamă "atenţie maximă şi prudenţă", dar şi continuarea reformelor.

Băsescu a spus că, în viziunea lui, reducerea numărului de parlamentari la 300, modalitatea de reformă administrativ-teritorială şi înfiinţarea unei Camere a Parlamentului care să reprezinte noile structuri teritoriale ar fi putut da "satisfacţie" şi opoziţiei şi s-ar fi putut găsi un compromis cu cei din coaliţia guvernamentală.

El a spus că propunerea de formare a unui guvern de tehnocraţi şi de declanşare a anticipatelor reflectă şi "entuziasmul incompetenţilor".

"Este notabil entuziasmul incompetenţelor din toate mediile, politic, presă, când le spui de alegeri anticipate. M-am relaxat după ce domnul Ponta ne-a citat trăsnăile acestea. În acel moment am considerat că nu mai am în faţă parteneri de discuţie", a declarat el.

Preşedintele a menţionat că mecanismul de declanşare a alegerilor anticipate înseamnă cel puţin trei sau patru luni de funcţionare a unui guvern interimar.

"Dacă o ţară în jurul căreia se întâmplă atâtea lucruri neplăcute financiar, care pot afecta şi România, îşi poate permite să stea, într-o perioadă de criză globală, cu un guvern interimar trei, patru luni... asta pot gândi numai nişte oameni care nu au responsabilitate faţă de ţară", a continuat el.

Băsescu a spus că pentru a se ajunge la "propunerea celor doi lideri imaturi ai opoziţiei", dincolo de faptul că ar fi presupus nu doar eventualul său acord, ci şi pe cel al coaliţiei guvernamentale, ar fi fost necesare, pentru respectarea prevederilor constituţionale, demisia imediată a actualului Guvern, instalarea "în cel mai fericit caz în zece zile" a unui guvern tehnocrat, care să demisioneze la rândul său imediat după investitură, iar apoi scurgerea termenului de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului.

El a făcut referire la Constituţie, care stabileşte că preşedintele poate dizolva Parlamentul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, numai dacă Legislativul nu a acordat votul de investitură pentru formarea unui guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a celor puţin două solicitări de investitură.

"Când am văzut cu ce propuneri au venit cei de la USL, mi-am dat seama că nu am în faţa mea parteneri de discuţii serioşi. Asemenea propunere reflectă politicianism, dezinteres pentru interesul naţional, lipsă de maturitate şi lipsă de responsabilitate", a conchis preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu şi liderii USL au avut, marţi, la consultările de la Cotroceni, un lung şir de replici, Victor Ponta declarând, printre altele, că opoziţia nu doreşte să ajungă la compromisuri cu şeful statului.

Ponta şi Antonescu i-au înmânat lui Băsescu un document în care propuneau, printre altele, alcătuirea unui guvern de tehnocraţi şi declanşarea de anticipate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici