Băsescu: Reacţia lui Iohannis atunci când a spus că România nu e pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, ţâfnoasă. Reacţia Finlandei a fost firească

Traian Băsescu a declarat, joi la Româniai Tv, că reacţia preşedintelui Klaus Iohannis a fost una "ţâfnoasă", atunci când a spus că România nu e pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, iar premierul finlandez a luat în serios această afirmaţie.

2136 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reacţia lui Iohannis atunci când a spus că România nu e pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, ţâfnoasă. Reacţia Finlandei a fost firească

Băsescu: Reacţia lui preşedintelui Iohannis atunci când a spus că România nu e pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, ţâfnoasă. Reacţie Finlandei a fost firească

"Aş începe cu reacţia domnului preşedinte. Vă spuneam că reacţia ţâfnoasă a oamenilor politici de la Bucureşti. Reacţia Finlandei a fost firească şi a fost un gest de a ne lua în serios, omul acela a luat în serios afirmaţia noastră că nu suntem pregătiţi pentru preluarea preşedinţie. Premierul finlandez a avut o reacţie <<fiţi liniştiţi că o putem prelua noi>>. Pur şi simplu a rezolvat o problemă tot printr-o reacţie publică", a declarat Traian Băsescu, joi seară la Româniai Tv.

Întrebat dacă se poate spune că a fost o gafă a preşedintelui Klaus Iohannis, Băsescu a răspuns afirmat.

"Nu, nu a făcut-o intenţionat (preşedintele Klaus Iohannis - n.r.). Pur şi simplu, după părerea mea au mintea întunecată de ură. Nici eu nu m-am iubit cu Ponta, dar niciun dintre noi nu a făcut declaraţii care să dăuneaze României. Niciun dintre afirmaţii nu era vreo negare al progreselor in justiţie sau a ieşirii din criză sau care să inducă ideea de neputinţă a României. E un soi de diletantism politic, dar nu numai prin declaraţia preşedintelui", a explicat Traian Băsescu.

Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României, a afirmat premierul finlandez, Juha Sipilä, precizând că Bucureştiul a transmis că nu este necesar acest lucru. România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, fiind urmată de Finlanda.

Dar, în contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei preşedintelui român, Klaus Iohannis, care a afirmat că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului UE, premierul Finlandei, Juha Sipilä, a exprimat luni seară disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Juha Sipilä a subliniat că Bucureştiul nu a făcut această solicitare, precizând că, dimpotrivă, Guvernul român a confirmat că va prelua Preşedinţia Consiliului UE conform programării, informează agenţia de presă STT şi postul YLE.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi, după ce Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în locul României, că ţara noastră este pregătită pentru acest lucru, iar pregătirile se derulează conform calendarului, aspect apreciat şi de guvernul finlandez.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că respinge propunerea Finlandei, care a spus că poate prelua Preşedinţia Consiliului UE în locul României, spunând că ţara noastră este pregătită şi preşedintele Klaus Iohannis ştie acest lucru.

Totodată, ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Päivi Pohjanheimo, a declarat, miercuri la solicitarea MEDIAFAX, că nu au existat discuţii bilaterale la niciun nivel despre o rocadă între partea finlandeză şi română în preluarea Preşedinţiei Consiliului UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici