Băsescu: România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco prin alocarea de resurse pentru modernizarea căilor ferate, a drumurilor naţionale pe proiectele de infrastructură regională gestionate de Comisia Europeană.

320 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco

Băsescu: România e îndreptăţită să fie compensată de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deocamdată, România se consideră îndreptăţită să fie compensată pentru abandonarea proiectului Nabucco. Ţineţi cont că România, în susţinerea ei pentru proiectul european, nu s-a aşezat între South Stream şi Nabucco, a spus pur şi simplu Nabucco", a afirmat Băsescu, adăugând că acest proiect a fost asumat de ţara noastră pentru că răspundea obiectivului UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

El a apreciat că South Stream "nu este decât o consolidare a hegemoniei Gazprom", menţionând că nu îl deranjează să se facă acest gazoduct, însă el nu răspunde obiectivului european.

Băsescu le-a cerut ambasadorilor români în capitalele UE, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, să explice şi să susţină această compensare pentru România, deoarece a fost singurul stat care nu a oscilat între opţiunile pentru Nabucco şi South Stream, cum au făcut statele vecine.

Şeful statului s-a referit la programul "Connecting Europe" gestionat de Comisia Europeană prin care se alocă fonduri pentru proiecte de modernizare a căilor ferate, a drumurilor naţionale şi infrastructurii pentru conexiunea Internet.

De asemenea, preşedintele a arătat că toate declaraţiile oficiale din prezent spun că Nabucco nu a fost abandonat şi că o ramură a gazoductului TAP va trece pe traseul Nabucco, însă el nu crede că acest lucru se va întâmpla mai devreme de 10 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici