Băsescu: România susţine fără rezerve găsirea unei soluţii de punere în libertate a Iuliei Timoşenko

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, la plecarea către Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, că România susţine fără rezerve găsirea unei soluţii de punere în libertate a Iuliei Timosenko, menţionând că în acelaşi timp trebuie să nu fie întârziată apropierea Ucrainei de UE.

143 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România susţine fără rezerve găsirea unei soluţii de punere în libertate a Iuliei Timoşenko

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului a menţionat că nu mai puţin important este ca Ucraina să semneze Acordul de liber schimb şi pe cel de Asociere.

"Ştiţi foarte bine că există ţări care ridică restricţii în ceea ce priveşte Ucraina, datorită situaţiei doamnei Timoşenko. România susţine fără rezerve găsirea unei soluţii de punere în libertate a doamnei Timoşenko, considerând, ca şi marea majoritate a statelor, că doamna Timoşenco a avut parte de un proces politic", a precizat şeful statului.

El a menţionat că în acest caz "trebuie găsită soluţie şi în acelaşi timp să nu întârziem apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană", precizând că, altfel, alternativa Ucrainei este către est.

"Uniunea Europeană trebuie să aibă forţa să răspundă pozitiv opţiunii Ucrainei de a se apropia de UE", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că unul dintre subiectele Consiliului European este legat de summit-ul de la Villnius, din perioada 28-29 noiembrie, el precizând că, pentru România, miza este Republica Moldova şi parafarea acordului de asociere la Uniunea Europeană în integralitatea lui şi parafarea Acordului de liber schimb, de asemenea, în integralitatea lui.

Partidul aflat la putere în Ucraina a depus vineri în Parlament un proiect de lege care ar permite, dacă va fi adoptat, plecarea Iuliei Timoşenko în străinătate, relatează AFP.

Cazul Timoşenko este în centrul negocierilor Ucrainei cu Uniunea Europeană, care condiţionează semnarea acordului de asociere de eliberarea fostului premier.

Textul depus vineri introduce modificări în Codul de Procedură Penală care ar permite transferul Iuliei Timoşenko, dar decizia va fi luată de justiţie.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a anunţat joi că ar promulga, dacă Parlamentul ar adopta, o lege care să permită plecarea Iuliei Timoşenko în străinătate pentru îngrijiri medicale.

Germania a reiterat că este pregătită să îi ofere asistenţă medicală Iuliei Timoşenko, care suferă de hernie de disc. Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru semnarea, în calitatea de premier, a unor acorduri cu Rusia în domeniul gazelor considerate dezavantajoase pentru statul ucrainean. Opoziţia ucraineană şi observatorii internaţionali denunţă o sentinţă cu caracter politic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici