Băsescu: S-a aprobat cererea SUA de a folosi pentru tranzit Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihai Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor şi a tehnicii militare în Irak şi Afganistan, precum şi pentru transportul acestora din Irak spre Europa.

391 afișări
Imaginea articolului Băsescu: S-a aprobat cererea SUA de a folosi pentru tranzit Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa

Băsescu: S-a aprobat cererea SUA de a folosi pentru tranzit Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit şefului statului, în felul acesta, Aeroportul Kogălniceanu şi Portul Constanţa devin două infrastructuri stragtegice şi pentru SUA, nu numai pentru România.

"A fost o şedinţă care a avut două subiecte pe ordinea de zi. Primul s-a referit la solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca infrastructuri de tranzit pentru transprorul de militari şi tehnică militară către Irak şi Afganistan, SUA încă au 150.000 de militari în Irak, dar şi pentru transportul de militari şi tehnică militară din Irak şi Afganistan către Europa. CSAT a aprobat utilizarea Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa pentru tranzitul către şi dinspre Irak şi Afganistan, în felul acesta Kogălniceanu şi Portul Constanţa devin două infrastructuri strategice şi pentru Statele Unite, nu numai pentru România. Procesul se va derula în primele două luni în vederea autorizării, după care va funcţiona autorizat, fără supraveghere americană, în baza acordului între România şi Statele Unite", a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus că, temporar, având în vedere că una din bazele din Meditarana este într-un proces de modernizare, pe Aeroportul Kogălniceanu vor putea staţiona patru avioane cisternă ale SUA şi patru avioane de transport C17.

"Acestea sunt doar temporar, problematica legată de tranzit este pe termen lung", a precizat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că va transmite Parlamentului, în cursul zilei de marţi, scrisorile privind decizia luată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici