Băsescu semnează încetarea mandatului lui Mang la Educaţie şi desemnarea lui Pop ministru interimar

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretele prin care se constată încetarea funcţiei de ministru pentru Ioan Mang şi prin care Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, este desemnat ministru interimar al Educaţiei.

617 afișări
Imaginea articolului Băsescu semnează încetarea mandatului lui Mang la Educaţie şi desemnarea lui Pop ministru interimar

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat marţi, 15 mai a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Ioan Mang, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat marţi, 15 mai a.c., Decretul pentru desemnarea domnului Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, ca ministru interimar al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că Ioan Mang a solicitat să fie eliberat din postul de ministru al Educaţiei, cerere pe care a acceptat-o pentru a-i permite acestuia ca, fără presiunea portofoliului, să "restabilească adevărul" în urma acuzaţiilor de plagiat.

Interimatul la conducerea ministerului va fi asigurat de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, urmând ca în termenul legal de 45 zile să fie nominalizat un alt ministru.

Ponta a precizat că asigurarea interimatului de către Liviu Pop a fost acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

El a arătat că a fost convins să accepte demisia lui Mang după ce comisia de etică formată de fostul ministru de resort Daniel Funeriu a luat act de acuzaţiile aduse ministrului în funcţie şi, în loc să stabilească un termen de câteva zile pentru a verifica acuzaţiile, a fixat ca termen de întâlnire cu Mang data de 15 iunie.

"Pe 11 iunie începe Bacalaureatul, deci Guvernul şi ministrul în funcţie trebuia să aştepte să ţină scandalul o lună şi, probabil, ţinta adevărată este modul cum vom organiza Bacalaureatul şi cum Guvernul gestionează imediat problemele într-un sector fundamental. Vreau să-i spun domnului Mang că regret situaţia în care l-am pus, se pare că este un scaun electric la Ministerul Educaţiei şi trebuie să vedem cine va dori să se mai aşeze pe el", a afirmat premierul.

El a arătat că viitorul ministru al Educaţiei va fi desemnat în urma unei "consultări cât mai largi", dar că nu va accepta niciodată lecţii de moralitate sau bună guvernare de la preşedintele PDL, fostul premier Emil Boc, cel care după un an şi jumătate "de la frauda din Parlament" o are mereu alături pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Cred că un pic de bun simţ din partea celui care ridică piatra ne foloseşte tuturor. Este foarte important şi cine lansează critici", a adăugat Ponta.

Ioan Mang a fost nominalizat pentru postul de ministru al Educaţiei, după ce persoana propusă iniţial, Corina Dumitrescu, a fost retrasă de premierul Victor Ponta, în urma unor probleme legate de CV-ul acesteia.

La rândul său, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentând, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici