Băsescu: Viziunea mea, autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la tabăra de la Băile Tuşnad, că are aceeaşi viziune ca întotdeauna, respectiv "autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie".

63 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Viziunea mea, autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie

Băsescu: Viziunea mea, autonomie eg ală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a făcut declaraţia în acest sens la seminarul cu tema "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", răspunzând unei întrebări din partea participanţilor.

"O să spun ce am mai repetat: toţi cetăţenii României au nevoie de autonomie, iar procesul continuă, nu s-a oprit la o oarecare autonomie financiară, la autonomia de a te organiza, de a face programe din resursele financiare", a spus Băsescu.

Preşedintele a dat asiguri că va fi unul dintre aceia care "vor presa pentru ca procesul de autonomie să crească".

"Nu pot însă să fiu incorect, să vă spun că am altă viziune decât cea pe care am susţinut-o întotdeauna: autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie", a subliniat el.

Traian Băsescu a făcut referire şi la menţionarea Tratatului de la Trianon. "S-a vorbit de Trianon. Eu nu comentez Trianonul, cum nu comentez nici alte elemente de istorie care ne-ar despărţi. Aş vrea să comentez viitorul care ne leagă pe unii de ceilalţi", a continuat el.

În ceea ce priveşte autonomia românilor din afara frontierelor ţării, preşedintele Traian Băsescu a spus că România nu-şi va permite niciodată ca în relaţia cu statele pe teritoriul cărora trăiesc români să intervină cu privire organizarea administrativă.

"Ceea ce noi solicităm statelor membre sau nemembre ale Uniunii unde trăiesc români este să le fie respectat dreptul de a-şi menţine cultura, limba, de a învăţa în limba lor, de a se manifesta cultural, drepturi care să prezerve valorile culturale lingvistice româneşti şi, în acelaşi timp, vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca românii care trăiesc în afara frontierelor să simtă că România se gândeşte la ei. Nimeni nu poate susţine că a existat măcar o singură intervenţie a autorităţilor române la un stat pe teritoriul căruia trăiesc români în care să cerem organizări administrative", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici