Băsescu: Vor fi costuri şi pentru România în planul de acţiune NATO. Avem capacităţi de depozitare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că şi România va contribui financiar la planul de acţiune decis la summitul NATO, dar acestea vor fi mici în comparaţie cu statele care vor desfăşura forţe aici, subliniind, totodată, că România are capacităţi mari de depozitare.

359 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vor fi costuri şi pentru România în planul de acţiune NATO. Avem capacităţi de depozitare

Băsescu: Vor fi costuri şi pentru România în planul de acţiune NATO; avem capacităţi de depozitare (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Întrebat cât de pregătită este România pentru a răspunde deciziilor de la Summitul NATO, preşedintele Traian Băsescu a declarat că acestea sunt decizii politice şi ele trebuie puse în aplicare "de toate instituţiile, în principal militari, fie că vorbim de comandamente, fie că vorbim de spaţii de depozitare a tehnicii de luptă şi a muniţiei, fie că vorbim de amenajarea unor infrastructuri care ar fi, eventual, necesare pentru a se putea desfăşura forţele care la nevoie vin imediat să ajute România".

Şeful statului a explicat că au fost modernizate aeroporturile de la Kogălniceanu şi Turda şi va fi terminat şi cel de la Feteşti, dar s-ar putea să mai fie nevoie de un aeroport.

Totodată, Băsescu a spus că România are "capacităţi de depozitare mari". "Aduceţi-vă aminte că România a avut o armată de 300.000 de oameni şi acum avem armată de 80.000 de oameni. Dar capacităţile ne-au rămas", a punctat şeful statului.

În ceea ce priveşte costurile operaţiunilor, Traian Băsescu a avertizat că acestea nu vor fi suportate doar de ţările care vor disloca mijloace şi militari. "Trebuie să asigurăm şi noi spaţiu de cazare, trebuie să ne revitalizăm câteva cazarme care au fost abandonate probabil, trebuie să ne revitalizăm depozitele de muniţie, de armanent, pe care probabil că armata nu le-a mai întreţinut. Vor fi costuri şi din partea noastră, dar nu le vom plăti hrana, le vom plăti muniţia, nu le vom plăti combustibilul", a spus Băsescu.

El a dat ca exemplu faptul că România va cheltui 140 de milioane de lei anual, dacă va accepta să asigure paza şi securitatea Aeroportului din Kabul, sumă necesară timp de trei zile pentru "marşul" unei fregate americane din flota de la Mediterană către Marea Neagră.

De asemenea, Băsescu a precizat că rmata română este pregătită să primească echipamente noi, dar "problema este dacă bugetul este pregătit să-i pună la dispoziţie resurse". "Avem o industrie de apărare care încă poate să construiască maşini blindate, tancuri moderne echipate cu ultimele tehnologii. Deci, la Mizil oricând am putea să plasăm o comandă pentru transportoare blindate la standard NATO, cu condiţia ca armata să primească bani din bugetul de stat pentru asta", a explicat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici