Băsescu vrea reorganizarea administrativă a României în opt judeţe: Actualul sistem generează corupţie

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

5785 afișări
Imaginea articolului Băsescu vrea reorganizarea administrativă a României în opt judeţe: Actualul sistem generează corupţie

Băsescu vrea reorganizarea administrativă a României în opt judeţe (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat că organizarea administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie "Republica Socialistă România".

El a apreciat că un nou sistem administrativ ar reduce birocraţia şi ar accelera procesul de descentralizare.

Preşedintele Băsescu a susţinut că nu se poate realiza o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici precum actualele judeţe, el precizând că derularea proiectelor cu fonduri europene pe această structură înseamnă utilizarea ineficientă a banilor.

"Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României în unităţi administrative atât de mici, iar modul cum se utilizează banii europeni pe proiecte foarte mici în interiorul unui judeţ nu este nimic altceva decât ineficienţa utilizării banilor europeni. Se face canalizare şi faci o staţie de epurare în loc să facă o magistrală care să treacă prin trei judeţe, se face o singură o singură staţie de epurare mare, ca să nu mai vorbim de structura judeţeană de drumuri, care pur şi simplu este fracturată. Şi mai este un motiv pentru care eu cred că trebuie desfiinţate cele 41 de judeţe şi teritoriul reorganizat pe 8 judeţe mari sau 7 judeţe plus municipiul Bucureşti şi zona metropolitană a judeţului Ilfov, corespunzător regiunilor de dezvoltare economică stabilită cu Uniunea Europeană: reducerea masivă a birocraţiei şi a instituţiilor deconcentrate ale statului. Avem 41 de inspectorate de poliţie în loc să avem 7 sau 8, avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate altfel, şi aşa mai departe, tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa şi a populaţiei şi a primarilor de la nivel judeţean", a spus Băsescu.

Şeful statului a vorbit despre corupţia de la nivelul judeţelor, unde s-au format "familii transpartinice".

"Cea mai puternică probă o avem în raportul pe care o să-l avem în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe dintre judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii", a spus Băsescu.

El a adăugat că în zilele următoare va apărea un raport care va arăta ceea ce s-a întâmplat în judeţe cu proiectele aprobate din bani europeni.

Preşedintele Băsescu a mai spus că ştie "sensibilitatea partidelor pe această temă", respectiv că tuturor li se pare că dacă au preşedintele CJ "stăpânesc" judeţul. "Cred că trebuie să ne ridicăm deasupra intereselor politice", a adăugat preşedintele.

"Un lucru care trebuie luat în serios în momentul de faţă privind la realităţile României - nu aş vrea să folosesc un termen foarte dur, dar vreau totuşi să fie pe înţelesul tuturor, şi v-o spune un om care poate observa şi are şi curaj să spună: corupţia de la nivelul judeţelor. S-au creat nişte familii veşnice, interpartinice, se schimbă, se rotesc, clienţii rămân aceiaşi şi cea mai puternică probă o avem în raportul care o să apară în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe din judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii. Cei care îşi fac iluzii că se poate construi lăsând judeţele, că mai creăm o căciulă intermediară, nişte superjudeţe ca regiuni şi le dăm atribuţiuni, se înşală. Este un pas de creştere a birocraţiei, ori obiectivul este debirocratizarea şi spargerea relaţiilor create în mai toate judeţele. Sunt aproape în relaţie de familie", a spus Băsescu.

Şeful statului a arătat că ştie că tuturor partidelor li se pare că a avea un preşedinte de consiliu judeţean înseamnă "a stăpâni judeţul" din punct de vedere al influenţei şi al resurselor financiare, dar că a venit momentul ca forţele politice să se ridice deasupra intereselor de partid dacă doresc să facă lucruri utile pentru ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici