Becali: Raportul Ambasadei SUA nu mă prezintă ca un oligarh, ci ca unul din cei mai influenţi români

Gigi Becali a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că este onorat de postura în care a fost pus de raportul Ambasadei SUA, pentru că nu îl prezintă ca fiind unul dintre oligarhi, ci printre cei mai influenţi români, precizând că a făcut bani pe "spinarea" lui, ceea ce înseamnă că este "super-geniu".

43 afișări
Imaginea articolului Becali: Raportul Ambasadei SUA nu mă prezintă ca un oligarh, ci ca unul din cei mai influenţi români

Becali: Raportul Ambasadei SUA nu mă prezintă ca un oligarh, ci ca unul din cei mai influenţi români (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Acolo nu se menţionează că eu sunt oligarh, ci că sunt printre cei mai influenţi cinci oameni din România. Eu nu am nicio treabă cu oligarhia. Eu nu am făcut bani din politică, ci am băgat zece milioane în PNG. Nu am de ce să fiu supărat pe raportul ambasadorului american, trebuie să fiu şi sunt onorat de această postură, de a fi printre cei mai influenţi români, pentru că toate le-am făcut pe spatele meu. Am făcut pe spinarea mea, pe munca mea, înseamnă că sunt super-geniu. Mă mândresc cu ce a apărut", a spus Becali.

Omul de afaceri a menţionat însă că, deşi este considerat un om influent în România, nu a avut niciun beneficiu din această postură. "Dar sunt aşa de influent că am avut numai probleme, cu maşina, cu premierea, care e considerată mită. N-am avut niciun beneficiu din asta", a mai spus el.

Gigi Becali a adăugat că se mândreşte că a reuşit să aducă bani în România din postura de finanţator al FC Steaua. "Am reuşit şi în Europa, devenind europarlamentar, dar nu toate lucrurile astea sunt importante, ci că am adus 30 de milioane de euro, bani europeni, în România, fără să îndepărtez niciun fel de proprietate românească, şi i-am băgat în circuitul românesc, cu Steaua. Asta fără să vând cherestea sau cine mai ştie ce, ci doar din imagine", a explicat el.

Becali consideră că afirmaţia "afacere controversată" din raportul Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şi atribuit Wikileaks, privind un schimb de terenuri din 1999 nu îl incriminează în niciun fel. "Acolo nu se precizează că aş fi făcut ceva fraudulos, ci că a fost o afacere controversată. Asta nu înseamnă că e ceva fraudulos şi se ştie toată povestea asta, nu e ca şi cum ar fi apărut ceva nou, care să mă acuze pe mine de ceva", a adăugat Becali.

El a recunoscut şi relaţia de prietenie pe care o are cu unul dintre liderii PSD, Viorel Hrebenciuc. "Se ştia de relaţia mea cu Hrebenciuc. Este o relaţie de prietenie pe care nu am ţinut-o ascunsă niciodată, dar asta nu are nicio legătură", a mai arătat Gigi Becali.

Un top al oligarhilor din România şi al baronilor locali, în care sunt menţionaţi Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy, apare într-un raport al Ambasadei SUA, prezentat de Hotnews şi atribuit Wikileaks.

Raportul, din 2007, clasificat "Confidenţial", a fost semnat Taplin. În perioadă respectivă, Mark Taplin era adjunctul ambasadorului SUA. Taplin menţionează că raportul a fost pregătit de absolventul Universităţii Indiană, Jeremy Stewart, în practica pe perioadă verii în cadrul Secţiunii Politice a Ambasadei, precizează Hotnews.

Privitor la Gigi Becali, în raport se menţionează că sondaje de opinie recente indicau faptul că proprietarul echipei de fotbal Steaua ocupă locul al doilea în topul popularităţii politicienilor în România, după preşedintele Băsescu.

"Se pare că sursa averii lui Becali ar putea fi identificată în comerţul cu oi făcut de tatăl sau pe piaţă neagră, dându-le beneficii agenţilor de securitate responsabili de monitorizarea sa pe când se afla în exil din cauza asocierii sale cu Garda de Fier. Într-un interviu acordat înainte de alegerile din 2004, Becali a recunoscut că a primit aproximativ 150.000 de dolari de la familia sa când regimul Ceauşescu a căzut. (...) Becali a fost în spatele unei afaceri extrem de controversate în 1999 ce a implicat un schimb de 21 de hectare de pământ departe de Bucureşti cu un teren de aceeaşi suprafaţa aparţinând armatei în Băneasa, acum o suburbie elegantă a Bucureştiului. (...) Ironic, Becali are de asemenea o relaţie apropiată cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc, care a sprijinit preluarea PNG de către acesta pentru a submina PRM-ul lui Vadim Tudor. În plus, Becali are unele legături cu preşedintele Băsescu, susţinându-i campania de referendum şi, lucru foarte cunoscut, sărbătorind public o victorie a echipei Steaua târziu în noapte, alături de preşedinte. Averea lui era evaluată la 950 milioane de dolari în 2006", se mai arată în telegrama atribuită Wikileaks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici