Belarus ameninţă cu ripostă ca urmare a sancţiunilor UE

  • Premierul bielorus Roman Golovchenko susţine că ţara lui ar putea boicota produse de consum occidentale.
  • Pe 4 iunie, UE a interzis oficial avioanelor din Belarus să folosească spaţiul aerian, după arestarea jurnalistului Roman Protasevici.
  • Comunitatea internaţională se pregăteşte de alte măsuri dure împotriva ”regimului Lukaşenko”.
23129 afișări
Imaginea articolului Belarus ameninţă cu ripostă ca urmare a sancţiunilor UE

Alexander Lukaşenko, preşedinte Belarus

Autorităţile bieloruse au anunţat că au pregătit o serie de măsuri pe care le pot lua ca reacţie la restricţiile impuse de Uniunea Europeană după incidentul de la Minsk, care a implicat o cursă a companiei Ryanair.

Premierul bielorius Roman Golovchenko a declarat pentru postul de televiziune Belarus 1:

„Sperăm că «capetele înfierbântate» se vor calma şi se vor gândi, printre altele, la interesele companiilor lor în Belarus [...]. Suntem pentru pace în regiune, pentru o politică a bunei vecinătăţi, dorim să stabilim relaţii de parteneriat egal. Am făcut tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Dar când vine vorba de daunele aduse afacerilor noastre, avem dreptul să le compensăm. Este pregătit un set de măsuri care trebuie să răspundă sancţiunilor”, a declarat premierul.

Belarusul se gândeşte să renunţe la tehnologiile europene şi americane în favoarea tehnologiilor ruseşti şi asiatice şi poate impune restricţii asupra produselor de consum occidentale cotidiene, potrivit lui Golovchenko.

Premierul susţine că prejudiciul adus Minskului prin sancţiunile financiare şi comerciale din partea Occidentului nu ar depăşi 3% din PIB-ul naţional. 

Pe 4 iunie, UE a interzis oficial avioanelor din Belarus să folosească spaţiul aerian şi aeroporturile UE din 5 iunie şi a recomandat ca avioanele europene să evite spaţiul aerian deasupra Belarusului.

Interdicţia nu se aplică zborurilor umanitare, precum şi aterizărilor şi zborurilor de urgenţă. Această măsură face parte din sancţiunile economice împotriva Belarusului în urma incidentului pe 23 mai.

Pe 23 mai, avionul Boeing 737-800 al companiei aeriene low-cost Ryanair, care se afla pe ruta FR4978 Atena-Vilnius, a aterizat de urgenţă la Minsk în urma unei ameninţări cu bombă, susţin bieloruşii.

Ameninţarea cu bomba s-a dovedit a fi una falsă după aterizare, miza fiind, se pare, arestarea Roman Protasevici, creatorul unui canal de Telegram considerat „extremist” de Minsk.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici