BIO: Cătălin Predoiu, un avocat pe cale de a deveni pentru a treia oară ministru

Ministrul desemnat al Justiţiei, Cătălin Predoiu, are 41 de ani, a fost avocat, şef al Justiţiei în Guvernele Tăriceanu şi Boc şi este pe cale de a obţine din nou ministeriatul.

51 afișări
Imaginea articolului BIO: Cătălin Predoiu, un avocat pe cale de a deveni pentru a treia oară ministru

BIO: Cătălin Predoiu, un avocat pe cale de a deveni pentru a treia oară ministru (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Predoiu s-a născut la 27 august 1968, în Buzău.

A absolvit Colegiul Naţional BP Haşdeu (1986), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (licenţiat în Drept, 1991), Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).

El a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial, la Baroul din Caen, în 1994. În perioada 1994 - 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

În 2001, a primit Premiul "I.L.Georgescu" acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru lucrarea "Societăţile comerciale", iar în 2003, pentru aceeaşi lucrare a primit Premiul "Simion Bărnuţiu" acordat de Academia Română.

În perioada 1991 - 1995 a fost avocat, apoi până în 2005 asociat fondator al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, iar din 2005 a devenit avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005).

El este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare.

Predoiu este membru în Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România (din 2007), Baroul Bucureşti, Membru în Consiliul Baroului (2003 - 2007), Baroul Bucureşti, România (din 1991), Uniunea Naţională a Barourilor din România (1991), International Bar Association (1999).

Predoiu a mai deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD.

În aprilie 2008, la instalarea în funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că, în 1991, a semnat o adeziune de membru al PNL - Aripa Tânără, frecventând întrunirile politice până în 1992 inclusiv, iar în 1993 formaţiunea şi-a încetat activitatea.

În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvermul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţia după demisia în bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD. Predoiu a deţinut în paralel şi funcţia de ministru interimar al Afacerilor de Externe.

Cătălin Predoiu a fost nominalizat pentru portofoliul Justiţiei şi în guvernele Croitoru şi Negoiţă.

Cătălin Predoiu este căsătorit şi are doi copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici