Blaga, despre imigranţi: Să ne asumăm partea de contribuţie, dar să cerem UE să beneficiem de fonduri

Copreşedintele PNL Vasile Blaga spune că nu este de acord ”cu poziţia” fostului preşedinte Traian Băsescu privind refugiaţii şi susţine că România trebuie să fie solidară şi să accepte cota de refugiaţi care îi revine, dar să beneficieze şi ”de fondurile care se utilizează în astfel de situaţii”.

350 afișări
Imaginea articolului Blaga, despre imigranţi: Să ne asumăm partea de contribuţie, dar să cerem UE să beneficiem de fonduri

Vasile Blaga (Foto: Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Vasile Blaga a fost întrebat, vineri, de jurnalişti, după deschiderea Şcolii de Vară a TNL de la Eforie Nord, ce părere are despre poziţia lui Traian Băsescu privind primirea refugiaţilor în România, el răspunzând că nu este de acord cu fostul şef al statului.

“Nu sunt de acord cu poziţia domnului fost preşedinte Traian Băsescu. Există un fundament al Uniunii Europene, al părinţilor fondatori şi el se referă în principal la solidaritate, aşa a fost construită Uniunea Europeană şi atunci când un stat are probleme de anumită natură el a fost ajutat. Apoi, este vorba de întreaga Uniune aflată în această situaţie datorită refugiaţilor, nu toţi sunt refugiaţi de război, unii sunt şi refugiaţi economic. Dar noi trebuie să ne asumăm partea noastră de contribuţie aici, aşa cum trebuie să şi cerem din partea Uniunii Europene ca să beneficiem şi de o parte din fondurile care se utilizează în astfel de situaţii. Eu o spun altfel decât o spune domnul preşedinte. Pe de o parte, da, solidaritate, trebuie să negociem la capacităţile pe care le avem cota de refugiaţi pe care să-i primim, în acelaşi timp să ne cerem şi noi drepturile”, a afirmat Vasile Blaga.

El consideră că România trebuie aibă o poziţie responsabilă în această situaţie şi să nu procedeze ca Ungaria, care a ridicat un gard de sârmă ghimpată în calea refugiaţilor.

“Noi merităm de mult timp să fim stat membru Schengen şi nu suntem, ori aceşti oameni intră în spaţiul Uniunii Europene prin state Schengen, urmează şi traseul Schengen că nu mai sunt controale vamale să ajungă unde îşi doresc, majoritatea văd că în Germania. Dar dacă Germania are poziţia pe care o are, cred că şi România trebuie să aibă o poziţie responsabilă. Da, discutăm, negociem, vedem care ne sunt capacităţile, vedem ce e de făcut, vedem cum trebuie să fim şi noi ajutaţi financiar şi să nu procedăm ca Ungaria. Dacă tot primim bani nu investesc 84 de milioane de euro într-un gard de sârmă ghimpată de patru metri peste care a trecut toată lumea. Deci, în primul rând nu e bine şi nu sună bine din punct de moral, nici etic, nici cum vreţi în secolul XXI garduri de sârmă ghimpată”, a menţionat Blaga.

Întrebat dacă România poate condiţiona cumva această situaţie la Consiliul European al miniştrilor de interne, copreşedintele PNL a răspuns: “Situaţia în care suntem noi nu este vorba de condiţionare, nu eşti în situaţia de a condiţiona, dar să cerem, da. Eu sunt absolut convins că ministrul de interne va cere respectarea unui calendar cu intrarea în două etape, prima dată cu aeroporturile şi porturile şi în etapa a doua cu frontierele terestre. Atunci când unor oameni le este foarte greu nu poţi să pui astfel de condiţionări, să nu uităm că aici este vorba de refugiaţi. Dar nu ne aducem aminte că înainte de a avea dreptul de liberă circulaţie în UE milioane de români şi-au găsit un rost în alte state? Că nu de bine au plecat de aici, lipsa locurilor de muncă, necazurile din familie. Acum să fim şi noi mai înţelepţi”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că România ar face o mare greşeală dacă ar ceda şi ar accepta pe teritoriul său refugiaţi, ”oameni despre care nu ştie nimic”, susţinând că ”atunci când eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să ai uneori o piatră”.

”Nu sunt un om fără suflet, îi văd şi eu cât de chinuiţi sunt, dar când eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să ai uneori o piatră. Noi trebuie să ne menţinem propria noastră procedură. Noi nu avem de ce să primim artificial 1.700 sau 7.800 de cetăţeni despre care habar n-avem care este felul lor de a fi. Intrăm în zona unei chestiuni majore de securitate pentru Uniunea Europeană şi avem obligaţia să distrugem capacităţile de transport peste mare înainte ca ele să plece de la cheu, când nu au oameni pe ele”, a declarat Traian Băsescu la Digi 24.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că se va discuta în CSAT referitor la numărul de refugiaţi pe care îl poate primi România, adăugând că la graniţă s-au luat "măsurile necesare".

Întrebat dacă a fost stabilită o cotă de refugiaţi pe care România îi poate primi, Ponta a spus că acest lucru se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici