Blaga: Toate partidele politice sunt blocate de ideea Secuimii

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a criticat, joi, la o dezbatere, faptul că toate partidele politice sunt blocate de ideea "Secuimii" când se discută de regionalizare, menţionând că românii şi maghiarii trebuie să renunţe la discursurile electorale şi să ajungă la o formulă.

24 afișări
Imaginea articolului Blaga: Toate partidele politice sunt blocate de ideea Secuimii

Blaga: Toate partidele politice sunt blocate de ideea Secuimii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu mă feresc să vă spun că toate partidele politice din România, când discută de regionalizare, sunt blocate de un lucru simplu: Ce facem cu Secuimea? Eu sunt unul care spun foarte clar lucrurilor pe nume şi cred că, pe de-o parte, şi maghiarii, pe de alta, şi românii trebuie să iasă din acest discurs de precampanie sau de campanie electorală şi să ajungă la o formulă în care interesul fiecărui cetăţean din această ţară să fie până la urmă şi interesul celor care iau decizia", a susţinut Vasile Blaga.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a menţionat că paşii ce trebuie parcurşi în reforma administrativ-teritorială ar fi realizarea unei analize detaliate a actualei organizări administrativ-teritoriale, a problemelor şi cauzelor acestora, realizarea unei analize a programelor operaţionale, indentificarea opţiunilor de reformă plecând de la problemele existente şi experienţa internaţională, organizarea unui plan şi consultări asupra opţiunilor identificate, selectarea opţiunilor pe implemenatre şi legiferarea acestora, implementarea reformelor aprobate, inclusiv prin consultarea colectivităţilor locale.

"În concluzie, nici fragmentarea administrativă, dar nici consolidarea radicală nu sunt de dorit, pentru că, pe de-o parte, acel principiu mult invocat şi adus în atenţia Guvernului de transfer de autoritate publică de la Guvern către teritoriu, până la urmă, cred că ăsta este drumul sincer şi corect pentru o corectă descentralizare a statului român şi, pe de altă parte, o formulă clară la care trebuie să ajungem, inclusiv din punct de vedere a unei noi structuri regionale ", a conchis Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici