Blaga: Vom boicota prezenţa la referendumul pentru Constituţie dacă nu se respectă voinţa poporului

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că partidul va boicota prezenţa la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, dacă modificările nu vor prevedea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari.

331 afișări
Imaginea articolului Blaga: Vom boicota prezenţa la referendumul pentru Constituţie dacă nu se respectă voinţa poporului

Vasile Blaga (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Ne pronunţăm ferm împotriva proiectului de lege pentru scăderea cvorumului la referendumul de revizuire a Constituţiei la sub 50 la sută. Se propune ca o minoritate, 30 la sută, să revizuiască Constituţia şi să decidă asupra unui lucru atât de important. În condiţiile în care, la revizuirea Constituţiei, nu se respectă voinţa poporului, exprimată la referendumul validat, referitoare la Parlament unicameral şi 300 de parlamentari, noi, PDL, vom boicota prezenţa la referendum, pentru că în condiţiile noii Legi a referendumului, pe care noi o vom contesta, dacă totuşi ea va fi valabilă, gândiţi-vă la ce ne expunem doar participând şi votând împotrivă", a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, Vasile Blaga.

Fostul preşedinte al PDL Emil Boc a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că punctul de vedere al PDL a fost constant, de respectare a voinţei oamenilor la un referendum validat în 2009.

"Mesajul rămâne acelaşi. Le cerem românilor să le întoarcă spatele USL-iştilor dacă nu trec Parlament unicameral şi Parlament cu 300 de parlamentari, pentru că nu poţi să îţi baţi joc de oameni, de principiile democraţiei, pentru că este USL la putere. PDL rămâne consecvent cu ceea ce a susţinut la referendumul preşedintelui din 2009. Susţin teza aprobată de conducerea partidului referitoare la boicotarea referendumului, ca răspuns al PDL la lipsa de respect a USL faţă de principiile democraţiei", a afirmat Emil Boc.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 221 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect.

PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici