Blocajul în Guvern continuă / Iohannis respinge miniştrii interimari: PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna întârzieri în plata pensiilor şi salariilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniştrii interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul.

4404 afișări
Imaginea articolului Blocajul în Guvern continuă / Iohannis respinge miniştrii interimari: PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna întârzieri în plata pensiilor şi salariilor

Klaus Iohannis a respins interimarii propuşi în Guvern de premier după demisia miniştrilor ALDE

„Revenind la situaţia politică, criza în care ne aflăm e generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Acest comportament iresponsabil tinde să se acutizeze. Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez acest joc politic şi ca atare resping categoric propunerile înainte pentru miniştri interimari”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat anterior CCR pentru a reclama un conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială, din cauza că preşedintele nu anunţase nimic privind miniştrii interimari pe care i-a propus, după demisia celor din ALDE.

Dăncilă a afirmat că sesizarea ar trebui văzut şi ca un mijloc „de a avea nişte reguli pe viitor”.

CCR a stabilit, joi, ca părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială sesizat de premierul Viorica Dăncilă să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.

Pe 28 august, Klaus Iohanis anunţa că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a adăugat atunci că Guvernul are nevoie de un vot de confirmare în Parlament.

Şeful Executivului îi transmisese preşedintelui Iohannis propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice.

Iohannis: PSD riscă să ducă România în blocaj. Poate însemna întârzieri în plata pensiilor, salariilor

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat PSD să pună de urgenţă capăt crizei politice, precizând că partidul de guvernare riscă să ducă România într-un blocaj, care „poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor şi salariilor”.

„Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetăţenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor şi salariilor”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută, joi la Palatul Cotroceni.

„Să fie clar: Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică! În aceste condiţii, Constituţia indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria şi obligaţia doamnei premier să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare. Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România. Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică şi asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în faţa Legislativului”, a completat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a mai spus că soluţia nu sunt „cârpelile” în guvern, ci venirea în Parlament pentru un vot de confirmare a Executivului.

„Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să îşi recapete măcar legitimitatea politică”, a explicat Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că premierul impută că Guvernul este blocat din cauza că nu au fost numiţi interimari, după demisia miniştrilor ALDE din Executiv, precizând că fie Viorica Dăncilă este incompetentă, fie a profitat de context ca să întârzie „artificial” votul în Parlament.

„Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniştrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foştii miniştri ALDE nu şi-au delegat atribuţiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condiţiile în care am ţinut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situaţiilor tehnice. Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav şi este cu totul imputabil premierului, care avea obligaţia să se asigure, înainte de plecarea miniştrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată. Această situaţie duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a ştiut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetenţă, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav, pentru că pune în discuţie loialitatea sa faţă de cetăţenii României”, a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici