Boc anunţă că Guvernul analizează impozitarea suplimentară a averilor mari, conform propunerii UNPR

Guvernul lucrează la un proiect care porneşte de la propunerea UNPR şi care prevede impozitarea suplimentară a averilor mari, considerând că aceste averi nu sunt impozitate la valoarea reală, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

35 afișări
Imaginea articolului Boc anunţă că Guvernul analizează impozitarea suplimentară a averilor mari, conform propunerii UNPR

Boc anunţă că Guvernul analizează impozitarea suplimentară a averilor mari, conform propunerii UNPR (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Avem în analiză un proiect care porneşte şi de la propunerea UNPR, pentru impozitarea averilor mari, foarte multe averi probabil nu sunt impozitate la valoarea reală. Propunerea UNPR este o bază de pornire, există şi alte variante în lucru", a spus Boc, la postul public de radio.

El a arătat că proiectul se află în stadiul tehnic de pregătire la Ministerul Finanţelor şi că efectul prognozat este asigurarea unor venituri importante la buget.

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la finele lunii iunie, că formaţiunea sa a expus în coaliţia de guvernare propunerea privind introducerea impozitului pe averile afişate, el precizând că progresiştii sunt convinşi că vor fi sprijiniţi în adoptarea acesteia.

El a menţionat că BPPN al UNPR a decis, miercuri, ca grupurile sale parlamentare să depună o iniţiativă legislativă în acest sens, aceasta urmând a fi depusă la Parlament cel mai târziu pe 1 septembrie, când începe următoarea sesiune parlamentară, în cazul în care nu va exista o seisune extraordinară dedicată altor subiecte.

În urmă cu o săptămână, UNPR a anunţat că a finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate, actul normativ stipulând că această taxă va fi plătită de persoanele fizice care deţin locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere şi ambarcaţiuni a căror valoare însumată depăşeşte 450.000 de euro.

"Persoanele fizice care deţin bunuri imobile constând în locuinţe sau terenuri, precum şi bunuri mobile constând în avioane, elicoptere, ambarcaţiuni sau autoturisme, a căror valoare însumată este mai mare de 450.000 de euro vor achita, anual, o taxă de solidaritate în cunatum de 1% din valoarea totală a acestora, care se face venit la bugetul de stat", stipulează primul articol al propunerii legislative.

Proiectul prevede, totodată, ca, în cazul în care valoarea totală a bunurilor mobile şi imobile este mai mică de 450.000 de euro, să se taxeze doar bunurile imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 de euro, caz în care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a apreciat că impozitul pe averea afişată ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri între 2 şi 3 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici