Boc: Cazul Borbely nu a creat probleme în coaliţie şi Guvern, subiectul e mai mult unul jurnalistic

Cazul ministrului Mediului, Laszlo Borbely, nu a creat probleme în interiorul coaliţiei şi al Guvernului, iar acesta rămâne nevinovat până la proba contrarie, astfel că, în lipsa unui demers juridic, acest subiect reprezintă mai mult un eveniment jurnalistic decât unul politic, afirmă premierul Boc.

292 afișări
Imaginea articolului Boc: Cazul Borbely nu a creat probleme în coaliţie şi Guvern, subiectul e mai mult unul jurnalistic

Boc: Cazul Borbely nu a creat probleme în coaliţie şi Guvern, subiectul e mai mult unul jurnalistic (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

El a arătat, la postul B1 TV, că nimeni nu poate lua "pixul" din mâna unui procuror care are dovezi, dar a insistat asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio procedură juridică iniţiată împotriva ministrului.

"Ce a afirmat x sau y din dosarul respectiv mai trebuie şi probat. Eu nu am nimic oficial, împotriva ministrului nu există niciun element de acuzaţie. Din informaţiile pe care mi le-aţi prezentat nu rezultă că ministrul a făcut ceva, ci că alţii au folosit numele său", a adăugat Boc, în emisiunea TV.

Premierul a precizat că a discutat cu Borbely şi înainte ca acesta să ajungă, miercuri, la Palatul Victoria şi că a fost asigurat de către ministru că nu are nicio implicare în acest caz, aşa cum a declarat ulterior şi presei.

UDMR îi va cere procurorului general al României o verificare a "scurgerilor de informaţii" din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi "oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate", a declarat, joi seară, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Nu putem accepta astfel de proceduri din partea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem o analiză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii", a declarat Kelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

El a spus, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că este inacceptabil într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă este ministru sau cetăţean simplu, "să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate, într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om".

Potrivit lui Kelemen, Borbely se bucură de sprijinul "necondiţionat" al conducerii UDMR.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştie şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după vizita efectuată în Polonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela.

Premierul Emil Boc, aflat în sediul Guvernului la momentul sosirii lui Borbely, a părăsit clădirea în timp ce liderii UDMR încă discutau între ei, uitându-se spre jurnalişti, dar fără să se oprească pentru declaraţii.

Borbely nu a participat la şedinţa de miercuri dimineaţa a Guvernului, el aflându-se la acel moment în Polonia, la Sopot, la Consiliul Informal de Mediu.

Laszlo Borbely a declarat agenţiei MEDIAFAX, după întâlnirea cu Kelemen Hunor şi Marko Bela, că nu are nicio implicare în cazul despre care a aflat din presă şi că "ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat".

"Nu am niciun fel de implicare în această poveste, ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Justiţia este liberă să îşi facă datoria", a spus Borbely, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi că era normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.

"Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă. Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat", a precizat ministrul.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici