Boc: Devansarea alegerilor prezidenţiale, o şmecherie a USL. Am avea doi preşedinţi timp de şapte luni

Fostul preşedinte al PDL Emil Boc afirmă că propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale cu câteva luni este "o şmecherie", în urma căreia România ar ajunge într-o situaţie nemaiîntâlnită în lume: să aibă timp de şapte luni doi preşedinţi.

699 afișări
Imaginea articolului Boc: Devansarea alegerilor prezidenţiale, o şmecherie a USL. Am avea doi preşedinţi timp de şapte luni

Boc: Devansarea alegerilor prezidenţiale, o şmecherie a USL. Am avea timp de şapte luni doi preşedinţi (Imagine: raul Stef/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale, fostul lider al PDL Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a declarat că USL vrea să îşi maximizeze şansa, prin tot felul de alternative, pentru funcţia de preşedinte al României.

"Bineînţeles că sunt şmecheri şi vor să îşi maximizeze sub orice formă alegerile prezidenţiale din 2014. În şmecheria lor, cei de la USL au două alternative: cea de alegere a preşedintelui prin intermediul Parlamentului, propusă de unii din PSD şi PNL, prin care îşi securizează funcţia de preşedinte pentru că au majoritate, dar au o problemă cu referendumul, sau soluţia să grăbească tot ce se poate grăbi, pentru că uzura guvernării se produce în fiecare zi şi cu cât mai repede ar avea loc alegerile prezidenţiale, cu atât ar avea mai mari şanse să le câştige. Nicăieri în lume nu am întâlnit o situaţie în care să fie ales preşedintele în luna mai şi să intre în exerciţiu în luna decembrie. Pentru că aşa s-ar întâmpla la noi, am avea şapte luni doi preşedinţi, unul în exerciţiu şi unul ales. Care ar avea legitimitate şi credibilitate în ţară? De la USL te poţi aştepta la orice", a spus Boc.

El a afirmat că doar în SUA preşedintele se alege în 3 noiembrie şi îşi intră în atribuţii în 20 ianuarie, "dar asta se face de 200 de ani".

"Să se aleagă în mai şi să intre în 20 decembrie, nu am întâlnit aşa ceva. Este produsul unui început de disperare în USL care îşi dă seama că începe să piardă teren în fiecare zi şi cu cât mai repede se fac aceste alegeri cu atât mai bine pentru a-şi maximiza şansele", a afirmat Boc.

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu "nu are o poziţie oficială" referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici