Boc: Niciodată nu am condiţionat numirea unei persoane într-o funcţie publică, la Primărie sau Guvern

Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că niciodată în viaţa sa nu a condiţionat numirea unei persoane într-o funcţie publică, la Primăria Cluj-Napoca sau la Guvern, de achitarea vreunei sume de bani pentru el sau pentru partid.

197 afișări
Imaginea articolului Boc: Niciodată nu am condiţionat numirea unei persoane într-o funcţie publică, la Primărie sau Guvern

Boc: Niciodată nu am condiţionat numirea unei persoane într-o funcţie publică, la Primărie sau Guvern (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti cum răspunde afirmaţiilor din dosarul Microsoft făcute de fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, potrivit cărora acesta i-ar fi dat direct sume importante de bani, Emil Boc a spus că nu are nimic de ascuns.

"Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea: în întreaga mea viaţă publică, indiferent că am fost la Primărie sau la Guvern, niciodată în viaţa mea nu am condiţionat numirea unei persoane într-o funcţie publică, la Primărie sau la Guvern, sau menţinerea unei persoane în funcţie publică, la Primărie sau la Guvern, de achitarea unei sume de bani pentru mine sau pentru partid. Acest lucru îl spun răspicat, fără echivoc şi îl voi spune oricui mă va întreba, oricând din zi şi din noapte. Pentru că nu am nimic de ascuns. Niciodată nu am condiţionat nici pentru mine, nici pentru partid, menţinerea într-o funcţie sau punerea într-o funcţie publică a cuiva, astfel încât afirmaţiile acelea care au fost făcute, din punctul meu de vedere, nu au niciun fel de acoperire şi nu îmi dau seama de ce au fost făcute", a declarat Emil Boc.

Întrebat, în continuare, de ce a fost nominalizat de Gabriel Sandu, Boc a spus că ar trebui întrebat despre acest lucru fostul ministru al Comunicaţiilor.

"Niciodată nu s-au achitat sume de bani pentru mine sau pentru partid pentru menţinerea sau pentru punerea într-o funcţie, nici la Primărie, nici la Guvern, nici într-o funcţie ministerială sau de secretar de stat sau orice altceva", a susţinut Boc.

Întrebat, mai departe, dacă Gabriel Sandu a dat în alte condiţii bani pentru partid, Emil Boc a spus că banii se regăsesc în documentele PDL.

"Ce a dat, dacă a dat, este în scriptele oficiale ale partidului şi acelea trebuie consultate", a mai susţinut fostul lider al PDL.

Întrebat dacă a fost citat la DNA pe această temă, Boc a răspuns negativ: "Nu am fost încă citat. Dacă voi fi citat, evident că mă voi duce, ca orice cetăţean al României, să spun ceea ce ştiu".

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care a fost recent scos din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu, a venit la DNA, miercuri, pentru a da noi declaraţii în dosarul Microsoft, el fiind audiat şi zilele trecute de către procurorii anticorupţie, potrivit unor surse judiciare.

Gabriel Sandu le-ar fi spus procurorilor că el a aflat, în prima parte a anului 2009, că pentru finanţarea PDL şi a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii înregistrate în jurisdicţii internaţionale, iar de aceste operaţiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregătite şi de încredere, "care reprezintă interesele unor corporaţii", declaraţiile fiind prezentate în documente citate de televiziunea Antena 3.

"Până la finalul anului 2009, am aflat şi înţeles exact aceste mecanisme. Sunt reale, eficiente şi bine structurate, iar sursele fondurilor aproape exclusiv sunt bani publici obţinuţi prin metode ilegale", le-ar fi spus Sandu procurorilor.

"Personal, dar raportat la derularea acţiunilor electorale şi complexitatea lor, am executat mereu indicaţiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar următoarele persoane îmi comunicau destinaţiile utilizării banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru şi şeful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar şi Alin Albu, trezorierul şi administratorul PDL, împreună cu staff-ul său", ar fi declarat Gabriel Sandu în faţa procurorilor DNA.

Conform sursei citate, imediat după numirea la Ministerul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu ar fi avut o discuţie atât cu persoanele din conducerea PDL pe plan naţional, cât şi cu şefii câtorva organizaţii judeţene ale partidului, între care George Scripcaru (PDL Braşov), Gheorghe Ştefan (PDL Neamţ), Florian Aurelian Popescu (PDL Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL Prahova) şi Cezar Preda (PDL Brăila).

"Din discuţiile purtate s-a desprins ideea că trebuie să fiu foarte atent şi să le ascult sfaturile, ca pe anumite funcţii-cheie din minister să punem oameni de încredere şi să-i sprijinim, însă am realizat ulterior că aceste numiri vizau multiple funcţii din administraţia publică, dar şi parlamentari şi europarlamentari. Pentru asta aşteptările liderilor politici ai PDL era să sprijin campaniile electorale", ar mai fi spus Sandu, conform documentelor citate de Antena 3.

Astfel, potrivit sursei menţionate, toate cheltuielile şi obligaţiile cu acest scop ar fi fost făcute sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv de Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Alin Albu şi Gheorghe Ştefan.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, că Emil Boc şi Vasile Blaga nu au fost citaţi, până în prezent, pentru a fi audiaţi în dosarul Microsoft, în care este pus sub învinuire Gabriel Sandu.

De asemenea, DNA a arătat, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, că Roberta Anastase, Radu Berceanu şi Adriean Videanu nu au nicio calitate procesuală în dosarul Microsoft.

Sandu ar mai fi spus că asumarea acestor obligaţii viza condiţionarea pentru menţinerea sa în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Fostul ministru susţinea că Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş i-ar fi oferit o variantă în rezolvarea deficitului, promiţând că-i vor garanta asigurarea din surse proprii, dar temporar, a contribuţiei sale la cele două campanii din anul 2009.

"Îmi amintesc că fiecare îmi oferea un sprijin de aproximativ 2 milioane de euro. În schimb îmi solicitau să obţin semnăturile necesare aprobării HG nr. 460/2009, pentru aprobarea achiziţiei licenţelor Microsoft necesare în perioada 2009 - 2012, precum şi să obţin bugetarea aferentă derulării contractului", ar mai fi spus Gabriel Sandu.

Fostul ministru ar fi adăugat că întrucât erau de onorat obligaţii financiare încă din anul 2009, suma respectivă s-a distribuit în trei părţi. Prima parte ar fi fost obligaţiile restante, inclusiv compensări ale unor împrumuturi şi cheltuieli aferente campaniei din anul 2008 şi a celor parlamentare. Cea de-a doua parte ar fi reprezentat obligaţii pentru europarlamentarele din mai - iunie 2009, în timp ce partea a treia au fost obligaţii pentru campania prezidenţială din 2009, "poate cea mai scumpă dintre toate, deoarece sumele de bani s-au distribuit atât pentru campania proprie a preşedintelui Traian Băsescu, cât şi pe cea a PDL-ului pentru Preşedinte", ar mai fi spus Sandu.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, în susţinerea solicitării sale de plasare în arest la domiciliu, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

El ar mai fi susţinut că i-ar fi înmânat aceşti bani direct şefului său, premierul de la acea vreme Emil Boc.

Gabriel Sandu se află, începând din 25 ianuarie, în arest la domiciliu. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită după ce Sandu le-ar fi oferit anchetatorilor mai multe informaţii.

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici