Boc: Plantele etnobotanice, interzise de deputaţi, rămân pe agenda de miercuri a Guvernului

Guvernul a finalizat proiectul de act normativ privind interzicerea plantelor etnobotanice şi va discuta documentul în şedinţa de miercuri, urmând să stabilească ce decizie va lua, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege similar, potrivit premierului Emil Boc.

97 afișări
Imaginea articolului Boc: Plantele etnobotanice, interzise de deputaţi, rămân pe agenda de miercuri a Guvernului

Boc: Plantele etnobotanice, interzise de deputaţi, rămân pe agenda de miercuri a Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

"Mâine (miercuri-n.r.) va fi o dezbatere şi urmează să vedem ce decizie vom avea. Avem pregătit actul normativ", a spus Boc, întrebat de presă pe acest subiect.

Deputaţii au adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializării, punerii în vânzare, distribuirii şi livrării produselor din plante, extracte din plante cu efect halucinogen sau euforic, proiect iniţiat de un grup de deputaţi PSD.

Secretarul de stat în relaţia cu Parlamentul Valentin Iliescu a precizat, la dezbateri, că iniţiativa legislativă a deputaţilor PSD se suprapune cu intenţia Guvernului de a adopta, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de urgenţă pe această temă.

Guvernul a depus de multă vreme notificări la Uniunea Europeană pentru un punct de vedere asupra acestui subiect, dar, pentru că nu a primit încă niciun răspuns, premierul a decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, a adăugat Iliescu.

Deputatul Sever Voinescu a precizat că PDL susţine iniţiativa legislativă, dar aşteaptă şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului, el pledând pentru o anumită "coerenţă" între acţiunile Legislativului şi Executivului.

Deputatul Cristian Dumitrescu (PSD) a spus însă că Parlamentul "nu este la concurenţă" cu Guvernul şi a apreciat ca fiind "profund dăunător pentru parlamentarism" să fie aşteptată emiterea unei ordonanţe de urgenţă.

"Nu suntem la concurenţă cu Guvernul, nu suntem la un concurs, ci într-o procedură parlamentară", a opinat deputatul PSD, arătând că Executivul trebuie să fie informat de proiectul adoptat de Parlament şi "să nu mai facă dublă legiferare".

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat, marţi, că partidul are un proiect de lege privind interzicerea plantelor etnobotanice depus la Parlament încă de acum şase luni, dar renunţă la paternitatea legislativă dacă Guvernul adoptă urgent măsuri în acest sens.

Premierul Emil Boc a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene,

indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătând că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri. Şeful Guvernului a mai arătat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să analizeze foarte serios problema drogurilor, atât a celor clasice, cât şi a noilor plante halucinogene, apreciind că drogurile devin în Capitală "un fenomen care pare să fi scăpat de sub control".

Comisia de sănătate publică din Senat a avizat negativ, marţi, trei propuneri legislative privind interzicerea substanţelor etnobotanice, motivele invocate fiind dezbaterea unitară a tuturor proiectelor în domeniu şi intenţia Guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici