Boc: Plata CAS la drepturi de autor, doar o ipoteză de lucru lansată de miniştri fără experienţă

Posibilitatea ridicării excepţiei de la plata CAS pentru sume provenind din drepturi de autor reprezintă doar o ipoteză de lucru lansată de miniştri fără experienţă politică şi care trebuie analizată mai întâi în Guvern, fără ca aceasta să fie luată în calcul pentru 2010, afirmă premierul Emil Boc.

30 afișări
Imaginea articolului Boc: Plata CAS la drepturi de autor, doar o ipoteză de lucru lansată de miniştri fără experienţă

Boc: Plata CAS la drepturi de autor, doar o ipoteză de lucru lansată de miniştri fără experienţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Presupunerile spuse de un ministru sau altul insuficient pregătiţi vor fi abordate doar după o analiză temeinică în Guvern, dar oricum nu este vorba să fie aplicate de acum. Sunt simple ipoteze de lucru în acest moment, fără aprobarea Guvernului, care presupun şi o lipsă de experienţă din partea unor miniştri", a spus Boc, la OTV.

El a arătat că afirmaţia sa este valabilă inclusiv pentru alte propuneri lansate de miniştri, precum taxa fast-food sau taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală.

Şeful Guvernului a precizat că a cerut miniştrilor să se pronunţe pe diferite teme doar după ce şi-au fundamentat propunerile, urmând ca astfel de măsuri să fie introduse prin decizie politică doar dacă sunt viabile.

Boc a mai arătat că intenţia este ca proiectul legii pensiilor, act normativ în care ministrul Muncii a anunţat că doreşte să includă obligaţia plăţii CAS şi pentru drepturi de autor, să fie aprobat de Parlament până în luna iulie şi să fie aplicat începând cu anul viitor.

Surse ministeriale au declarat, în urmă cu aproximativ zece zile, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

MediaSind, Patronatul Presei din România - Romedia şi UGIR-1903 au discutat, săptămâna trecută, cu ministrul Muncii Mihai Şeitan, despre această intenţie a Executivului de a elimina excepţia de la plata CAS pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor.

O nouă întâlnire pe această temă va avea loc marţi, 19 ianuarie, între Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Patronatul Presei din România Romedia, pe de-o parte, şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX Cristi Godinac, preşedinte MediaSind.

Cele două organizaţii au trimis, anterior, un comunicat prin care au protestat faţă de intenţia Guvernului Boc de a elimina excepţia de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici