Boc: Politicienii au mers pe politica cornului abundenţei oferind ajutoare, promisiuni fără acoperire

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Timişoara, în timpul unei întâlniri cu oameni de afaceri, că una dintre cauzele crizei economice o reprezintă şi faptul că politicienii "au mers pe politica cornului abundenţei", oferind ajutoare sociale şi promisiuni electorale fără acoperire.

297 afișări
Imaginea articolului Boc: Politicienii au mers pe politica cornului abundenţei oferind ajutoare, promisiuni fără acoperire

Boc: Politicienii au mers pe politica cornului abundenţei oferind ajutoare, promisiuni fără acoperire (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Pentru că, dacă este să vorbim despre cauza crizei, o cauză se poate găsi şi în incapacitatea politicienilor de a rezista tentaţiilor populiste şi electorale. Politicienii au mers pe politica cornului abundenţei, promiţând, oferind ajutoare sociale, promisiuni electorale fără acoperire, mărind datoriile statelor, creând deficituri uriaşe, până s-a ajuns la un moment în care prăpastia este lângă noi. Şi atunci trebuie şi politicul să se reinventeze, dacă vrea să facă faţă provocărilor pe care le avem. Şi România nu are alternativă", a afirmat Boc, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a susţinut că Guvernul şi-a asumat o "politică responsabilă din punct de vedere economic" şi că nu va ceda "tentaţiei populismului economic".

"Criza economică încă dă serioase probleme multor ţări din UE şi, indirect, ne afectează şi pe noi. Acest Guvern, aşa cum şi-a asumat foarte răspicat politici de dreapta, fără echivoc, pe faţă, îşi va asuma în continuare o politică raţională şi responsabilă din punct de vedere economic. Nu va ceda niciunui fel de tentaţie în favoarea populismului economic. Pentru că ar însemna compromiterea şanselor de stabilitate a ţării. Am convingerea că şi românii, în anii următori, vor prefera politicieni cu simţul responsabilităţii şi realişti în detrimentul politicienilor populişti şi demagogi. Va trebui să se producă o mutaţie politică şi în societatea românească şi, sunt convins, şi în lume, cu privire la modul de a percepe politica", a precizat premierul.

În opinia sa, timp de 20 de ani a fost cultivat un tip de guvernare prin care cetăţeanul a devenit dependent de stat.

"Am cultivat timp de 20 de ani un tip de stat care a încurajat cetăţeanul să fie dependent de stat, şi nu să îşi poarte şi să aibă resurse să trăiască prin forţa lui şi prin munca lui. E greu să te desprinzi de o asemenea politică. E greu şi costă din punct de vedere politic să spui că numai munca este singurul criteriu în societate pe baza căruia poţi să ai performanţă. Şi că numai cei care sunt cu adevărat în nevoie pot să beneficieze de un sprijin", a declarat Emil Boc.

Premierul a afirmat că, din cauza unei politici generalizate de protecţie socială, s-a ajuns ca unii oameni cu "vile şi Mercedes" să primească ajutoare sociale.

"Până acum s-a făcut o politică aproape generalizată de protecţie socială, pe bani publici, în detrimentul dezvoltării ţării. Şi de aceea am avut şi oameni cu vile şi Mercedes care primeau ajutoare sociale şi stăteau cu mâna întinsă la primărie. Aveam şi persoane care erau bolnave pe hârtie, dar puteau să meargă la birtul din colţ şi să stea acolo toată ziua, în timp ce alţi oameni care aveau şi au nevoie de ajutorul statului nu au primit pentru că nu sunt suficient de şmecheri. O astfel de politică s-a încheiat în România, sau e pe cale să se încheie, dacă vrem să avem cu adevărat şansa unui viitor în UE", a concluzionat premierul.

Premierul Emil Boc, preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Timişoara, Georgică Cornu, au participat, vineri, la o întâlnire cu peste 100 de oameni de afaceri din judeţ şi din regiune, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici