Boc solicită Comisiei juridice a Camerei să reintroducă în Legea ANI prevederile respinse de Senat

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei, că Guvernul susţine forma actului normativ adoptat de către Camera Deputaţilor şi a solicitat deputaţilor reintroducerea în lege a prevederilor respinse de Senat.

25 afișări
Imaginea articolului Boc solicită Comisiei juridice a Camerei să reintroducă în Legea ANI prevederile respinse de Senat

Boc solicită Comisiei juridice a Camerei să reintroducă în Legea ANI prevederile respinse de Senat (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Din punctul de vedere al Guvernului, susţinem că forma actului normativ promovată prin Guvern şi adoptată de Cameră, ceea ce aţi adoptat în Cameră, ca formă a proiectului de lege pentru ANI, răspunde exigenţelor MCV din punctul nostru de vedere. Suntem aici nu pentru a veni cu un proiect nou. Ce aţi adoptat răspunde exigenţelor. Solicităm să discutaţi acest proiect de lege, să-l adoptaţi în forma în care l-aţi adoptat şi să reintroduceţi acele dispoziţii are au fost înlăturate la Senat", a spus Boc.

El a arătat că, după adoptarea proiectului de lege în Cameră, acesta va merge la Senat, în calitate de Cameră decizională.

Potrivit premerului Emil Boc, Guvernul consideră că în proiectul de lege trebuie reintroduse acele dispoziţii amendate de către Senat.

"Avem nevoie de o singură declaraţie de avere, care să şteargă anumite date cu caracter personal ce ţin de domiciliu sau adresa imobilului. În rest, cred că nu avem nimic de ascuns, ele trebuie să rămână publice. O declaraţie publică de avere, doar cu ştergerea elementelor cu caracter personal, răspunde exigenţelor Curţii Constituţionale şi Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi ale românilor", a spus Boc.

El a arătat că trebuie majorat de la 1 la 3 ani termenul în care ANI poate verifica, după sfârşitul mandatului, considerând că cel de un an este prea scurt, fiind insuficient pentru o verificare concludentă.

Boc a mai arătat că, din punctul de vedere al Guvernului, declaraţia de avere şi cea de interese trebuie păstrare pe site-ul instituţiei şi al ANI pe toată durata mandatului, precum şi trei ani după încetarea mandatului.

Premierul Boc a precizat că Legea ANI, cu aceste reglementări reintroduse, va răspunde exigenţelor României în raport cu UE, dacă va fi adoptată în sesiunea extraordinară a Camerei.

"Am dori ca această soluţie să vină din Parlament, pentru că este nevoie de consens politic. Această lege este o solicitare a românilor, care au nevoie de transparenţa modului în care demnitarii fac averile, apoi este o solicitare europeană. Românii trebuie să beneficieze în Europa de toate drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Deocamdată, cât e Mecanismul de Cooperare şi Verificare, românii nu sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline. Depinde de noi, clasa politică, să redăm aceste drepturi, iar Legea ANI este o condiţie", a mai spus Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici