Boc: Strategia CSAT include campaniile de presă printre vulnerabilităţi deoarece reflectă realitatea

Strategia de Apărare discutată în CSAT realizează un inventar al vulnerabilităţilor ţării şi include şi campaniile de presă reflectând astfel realitatea din ultimii ani, indiferent dacă acest lucru place sau nu, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

70 afișări
Imaginea articolului Boc: Strategia CSAT include campaniile de presă printre vulnerabilităţi deoarece reflectă realitatea

Boc: Strategia CSAT include campaniile de presă printre vulnerabilităţi deoarece reflectă realitatea (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

El a susţinut că mass-media benefiază de o totală libertate, dar a cerut jurnaliştilor să efectueze o comparaţie între articolele de presă publicate în mandatul Guvernului PSD şi perioada actuală.

"Acest document face un inventar al vulnerabilităţilor existente, şi aici avem un şir de peste 15 vulnerabilităţi la care aş menţiona că este un element introdus care reflectă o realitate din ultimii ani. Ne place sau nu ne place, este o realitate. El trebuie văzut ca atare, analizat, Parlamentul este cel care va analiza aceste lucruri, şi pe cei care au urme de îndoială îi invit să compare emisiunile de radio şi televiziune, atât din domeniul public cât şi din cel privat, din perioada 2001-2004 cu perioada 2009-2010", a spus Boc.

Premierul a arătat astfel că, la capitolul "vulnerabilităţi" al strategiei, este menţionat şi fenomenul campaniilor de presă la comandă, cu scopul de a denigra instituţii ale statului prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, sau presiunile exercitate de trusturile de presă asupra deciziei politice, în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

Acest capitol mai indică drept puncte slabe corupţia, cu implicaţii asupra funcţionării instituţiilor statului şi cu efecte negative asupra vieţii cetăţeanului, evaziunea fiscală, contrabanda şi practicile specifice economiei subterane.

De asemenea, lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuţie şi control care să-l susţină conducerea bugetară în sistem multianual şi pe bază de rezultate, pornind de la coerenţă în formularea şi implementarea politicilor publice este identificată ca o vulnerabilitate.

În aceeaşi categorie mai sunt trecute în document dezechilibrele bugetare generate de decizii politice greşite, scăderea calităţii serviciilor publice de sănătate, crima organizată, precum şi presiunile şi influenţa pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţilor statului, asupra mass media şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice.

Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o altă vulnerabilitate a statului român, conform documentului.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, miercuri, ca termenul pentru redactarea raportului privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării să fie 1 septembrie, Parlamentul urmând să dezbată documentul în sesiunea din toamnă.

CSAT a decis, marţi, să înainteze Parlamentului, spre aprobare, Strategia de Apărare a Ţării, propusă de şeful statului, Traian Băsescu declarându-se dispus să fie receptiv la recomandările membrilor Parlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.

Preşedinţia a informat, printr-un comunicat, că membrii CSAT au analizat Strategia de Apărare a Ţării, propusă de preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici