Boc: Vreau pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului dacă tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon se suspendă

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că "trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului" dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, el precizând că vrea "capete jos" pentru că "cei vinovaţi trebuie să plătească".

2359 afișări
Imaginea articolului Boc: Vreau pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului dacă tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon se suspendă

Emil Boc (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului trebuie să fie pe masă dacă acest lucru se va întâmpla. Vreau un plan foarte, foarte riguros ca în maximum şase luni să se poată relua tranzacţionarea acestor certificate, dar vreau capete jos dacă o asemenea decizie se ia împotriva României şi cei vinovaţi să plătească", a declarat primul-ministru.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Informaţia privind suspendarea tranzacţiilor a fost confirmată, vineri, la Târgu Mureş, de către ministrul Mediului Laszlo Borbely, care a afirmat că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioadă care speră să nu depăşească sfârşitul anului.

Borbely Laszlo a spus că România are, începând din 2007, obligaţia de a raporta Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze, însă în momentul preluării mandatului de ministru a constatat că nu s-a făcut nimic în acest sens, motiv pentru care s-au iniţiat şase studii, care vor fi gata însă doar spre sfârşitul anului.

"Avem din 2007 obligaţia să raportăm acestei comisii inventarul de emisii de gaze. Din păcate, cei dinaintea mea - şi o spun cu toată responsabilitatea, nu-mi place să dau vina pe alţii - n-au făcut nimic în sensul de a profesionaliza aceste inventar. Am sesizat că de mai mulţi ani trebuia să facem aceste studii, am pornit cu două studii în 2010 şi în acest an cu încă patru, sunt studii complexe, toate sunt în derulare şi se vor finaliza spre sfârşitul anului. În mai-iunie, a pornit procedura de analiză a eventualei suspendări, am avut mai multe informări, ultima miercuri în Guvern, un memorandum. S-ar putea ca luni să ne suspende o perioadă, sper să nu dureze mai târziu de sfârşitul anului", a spus Borbely, care a adăugat că, în perioada suspendării, România nu mai poate tranzacţiona "certificatele verzi" şi că "responsabilitatea era a ANPM, care trebuia să se ocupe".

Decizia finală în privinţa suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anunţată luni, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute şi drept "certificate de poluare" sau "certificate verzi".

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".

În 7 iulie, în timp ce la Bonn era în plină desfăşurare şedinţa în care s-a dictat suspendarea României, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, la Târgu Mureş, că au mai fost şi alte ţări suspendate de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, dar că speră ca acest lucru să nu se întâmple în cazul României."Într-adevăr, avem o sesizare din partea comisiei care se ocupă de aceste raportări, avem o audiere astăzi (joi, 7 iulie 2011 - n.r.) şi se va mai discuta probabil în cursul lunii august. Au mai fost şi alte ţări, deci nu este nici prima şi nici ultima oară când se acordă o suspendare pe o anumită perioadă şi, în cazul în care (se va întâmpla) acest lucru, se poate rezolva. Este o problemă de cum facem aceste raportări şi anul trecut au fost bani puţini pentru studii, acum am demarat studiul care ne ajută să avem raportarea - şi audierea chiar despre acest lucru vorbeşte, că noi arătăm că am urgentat şi vom corecta cu acele date suplimentare care le trebuie. Şi eu sper să nu fim suspendaţi. Dacă vom fi suspendaţi, nu azi sau mânie se va lua decizia, cel puţin acestea sunt informaţiile mele", a declarat atunci Borbely.

"Problema în care am ajuns acum este extrem de delicată", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, o sursă din echipa de experţi în Protocolul de la Kyoto a unei instituţii de mediu din Bucureşti.

Potrivit expertului citat, România "va fi, cel mai probabil, suspendată" în urma întâlnirii de la Bonn, care a început joi. "Colegii mei de-acolo vor face tot ce se poate pentru a evita suspendarea României, dar este foarte probabil că nu vor putea să ne scape de ea", a spus specialistul.

Cauza iminentei suspendări a României o constituie "neîncrederea în capacitatea autorităţilor publice române de a gestiona problematica estimării emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional".

"Mai precis, Bucureştiul nu a fost în stare să raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional, să facă un aşa-numit inventar al acestora", a explicat specialistul.
Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră pentru 2011 trebuia întocmit de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Odată cu decizia preliminară de suspendare a României din iulie 2011, Guvernul a acceptat, prin hotărâre, să mărească numărul funcţionarilor de la ANPM care să se ocupe de realizarea acestui inventar de la cinci la 21, însă posturile nu au fost încă în totalitate ocupate, conform unui reprezentant al instituţiei, contactat, joi, de MEDIAFAX.

"În cazul în care vom fi suspendaţi, este extrem de important să trimitem la timp variantele de inventar, corecte şi complete, în septembrie şi în decembrie. Doar dacă acestea vor fi considerate satisfăcătoare ni se va permite din nou să reintrăm în jocul tranzacţiilor cu certificate", a mai declarat specialistul citat.

Surse din Ministerul Mediului şi Pădurilor au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în condiţiile iminentei suspendări a României, demiterea şefului ANPM este deja stabilită. Informaţia nu a fost însă confirmată oficial, o decizie a ministrului de resort în acest sens urmând să apară, potrivit surselor citate, în următoarele câteva zile.

Calcularea daunelor pe care le va suferi statul român în cazul aşteptatei suspendări este şi ea "extrem de dificilă", conform specialistului citat.

"În primul rând, unii nu sunt de acord cu folosirea termenului de «pierderi». Pentru cei care consideră asta, România nu pierde bani, ci pierde oportunitatea de a face bani", şi-a început specialistul argumentaţia. În acest sens, el a precizat că, deşi până acum nu a fost suspendată de la tranzacţionare, România nu a reuşit să vândă încă astfel de certificate, deşi le-a primit din 2008.

"Până la începutul anului 2010 nu s-a făcut nimic, noi din 2008 puteam să vindem, până în 1 ianuarie 2010 nu s-a făcut nimic. Nu comentez. Când am venit la minister, am luat legătura cu ministrul Economiei, avem finalizată legislaţia în mai-iunie, există un grup de patru miniştri - de la Mediu, Economie, Afaceri Externe şi Finanţe, am început negocierile cu două firme din Japonia, se pare că şi din Spania sunt interesaţi. Suntem într-o fază finală de negocieri, că sunt dificile aceste negocieri, eu sper că în vreo două luni vom putea veni şi cu cantităţi concrete, din păcate piaţa nu este foarte sus, noi am pierdut mulţi paşi în aceşti ani. Avem în momentul de faţă de vândut circa 300 de milioane de unităţi, care înseamnă la preţurile actuale aproape 1,8 miliarde de euro, care ar putea fi folosiţi pentru investiţii verzi", spunea ministrul Mediului, Laszlo Borbely, într-o conferinţă de presă în ianuarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici