Bogdan Aurescu a expus la Tunis iniţiativa de creare a unei curţi internaţionale contra terorismului

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat, duminică, în cadrul unei întrevederi cu omologul tunisian Taieb Baccouche, deplina solidaritate a poporului român cu cel tunisian în faţa fenomenului terorist şi a expus iniţiativa românească de creare a unei curţi internaţionale contra terorismului.

193 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu a expus la Tunis iniţiativa de creare a unei curţi internaţionale contra terorismului

Bogdan Aurescu a expus la Tunis iniţiativa de creare a unei curţi internaţionale contra terorismului (Imagine: Mediafax Foto / Marius Dumbraveanu)

Ministrul Aurescu a participat, duminică, la Tunis, la marşul internaţional de solidaritate împotriva terorismului, organizat de Adunarea Reprezentanţilor Poporului (Parlamentul tunisian), ca urmare a atentatului de la Muzeul Bardo, din 18 martie.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, prin prezenţa sa la această manifestare, şeful diplomaţiei române a transmis un mesaj ferm, în numele părţii române, de condamnare a actelor de terorism, precum şi de susţinere a autorităţilor de la Tunis în eforturile de combatere a acestora.

"Tragicul atentat care a avut loc la Muzeul Bardo a adus în atenţie, o dată în plus, stringenta nevoie pentru o cât mai strânsă şi eficientă cooperare internaţională pentru combaterea oricărei forme de terorism. Am supus spre reflecţie, în acest sens, iniţiativa creării unui nou instrument juridic - o Curte Internaţională care să judece crima de terorism. Am convingerea că dreptul internaţional poate contribui eficient la eforturile de anihilare a acestui fenomen", a declarat, cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu, conform sursei citate.

Cu prilejul deplasării la Tunis, ministrul Bogdan Aurescu a avut convorbiri cu demnitari tunisieni privind stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale româno-tunisiene, se mai arată în comunicat.

"Astfel, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu omologul tunisian Taieb Baccouche, în cadrul careia a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu cel tunisian în faţa fenomenului terorist şi a expus iniţiativa românească de creare a unei curţi internaţionale contra terorismului, idee primită cu interes de interlocutor", menţionează MAE.

Totodată, ministrul de Externe a discutat despre calendarul de contacte bilaterale, adresând invitaţia, acceptată de omolog, ca acesta să efectueze o vizită la Bucureşti în acest an.

Cei doi oficiali au convenit că este necesară impulsionarea relaţiilor economice, inclusiv a schimburilor comerciale, care anul trecut au înregistrat o valoare de aproximativ 315 milioane euro, precum şi schimburile în domeniul educaţional. Totodată, ministrul român a exprimat deplina disponibilitate a României de a oferi sprijin Tunisiei în domeniul tranziţiei democratice.

De asemenea, ministrul român de externe i-a întâlnit pe preşedintele Parlamentului tunisian şi pe preşedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi. "Ministrul român a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu poporul tunisian în aceste momente. Preşedintele Tunisiei a mulţumit ministrului român pentru acest gest de solidaritate care contează foarte mult pentru relaţia bilaterală", se mai arată în comunicatul MAE.

La marşul condus de preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi, au luat parte numeroase personalităţi politice din ţările Uniunii Europene şi din lumea arabă, membri ai guvernului, parlamentului şi conducerii partidelor politice tunisiene.

MAE menţionează că, în marja participarii la eveniment, ministrul român a avut o discuţie cu ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo, care a exprimat la rândul său susţinerea pentru proiectul curţii penale împotriva terorismului, cei doi miniştri convenind ca experţii jurişti să lucreze împreună la conceptul Curţii.

Ministrul român de externe a efectuat deplasarea la Tunis împreună cu ministrul olandez de externe, care a făcut o scurtă vizită la Bucureşti la 28 martie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici