Bogdan Aurescu, după Brexit: Mandatul de negociere la nivelul UE trebuie aprobat la 25 februarie

Românii care vor să plece în Marea Britanie trebuie să ştie, în contextul Brexit-ului, că nu au nevoie de viză, regimul juridic aplicabil înainte de 1 februarie rămânând acelaşi cetăţenilor de pe teritoriul Regatului Unit, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

238 afișări

"În contextul Brexit-ului, care tocmai s-a petrecut, cetăţenii români trebuie să fie liniştiţi pentru că nu se întâmplă nimic deosebit în acest moment. Practic, regimul juridic aplicabil înainte de 1 februarie rămâne acelaşi aplicabil cetăţenilor români care se regăsesc pe teritoriul Regatului Unit. Practic, acest regim juridic este cel care se aplică cetăţenilor europeni, care s-a aplicat cetăţenilor europeni până la data de 1 februarie, el continuă să se aplice, atât cetăţenilor, cât şi membrilor lor de familie", a declarat Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Ministrul interimar al Afacerilor Externe a precizat însă că, în cazul în care membrii de familie vor şi ei să obţină acest statut, trebuie să aibă o relaţie durabilă cu cetăţeanul român înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie, adică 31 decembrie 2020.

"Pentru cetăţenii români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit şi vor dori să se stabilească, după 31 decembrie 2020, urmează să se aplice un regim juridic care este stabilit de către legislaţia britanică sau care va rezultă din negocierile care, iată, vor începe curând, la începutul lunii martie", a completat Bogdan Aurescu.

Românii care vor să călătorească acum în Regatul Unit trebuie să ştie că nu au nevoie de viză, iar în viitorul apropiat vor urma negocieri între UE şi Marea Britanie pentru reglementarea relaţiilor post-Brexit.

"Trebuie menţionat faptul că, la nivelul Uniunii Europene, mandatul de negociere este în curs de elaborare, el trebuie să fie aprobat la 25 februarie, în cadrul unui Consiliu de Afaceri Generale, după care, la începutul lunii martie, vor începe negocierile propriu-zise. Perioada de negociere nu este una foarte îndelungată, pentru că la sfârşitul lunii octombrie, ar trebui că rezultatele acestor negocieri să fie omologate la nivelul Uniunii Europene", a mai spus Aurescu. 

Bogdan Aurescu a vorbit, în interviul acordat MEDIAFAX, şi despre procesul de aderare a României la Schengen, dar şi despre locul pierdut de ţara noastră în Consiliul de Securitate al ONU.

MEDIAFAX va difuza interviul integral cu Bogdan Aurescu vineri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici