Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul suedez, Tobias Billström, despre aderarea Suediei la NATO

  • Bogdan Aurescu şi omologul său suedez, Tobias Billström, au discutat miercuri, în timpul unei întrevederi, despre aderarea Suediei la NATO.
  • „În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul Aurescu a salutat susţinerea de către Guvernul suedez a aderării României”, arată MAE.
193 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul suedez, Tobias Billström, despre aderarea Suediei la NATO

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Regatului Suediei, Tobias Billström, în marja Reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, pe care ministrul român a găzduit-o la Bucureşti.

„Întrevederea a reprezentat o continuare a dialogului strâns pe care cei doi miniştri l-au avut în ultima perioadă pe aspecte de interes comun, atât din perspectiva agendei europene în pregătirea Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, al cărei mandat va debuta la 1 ianuarie 2023, precum şi a obiectivelor euroatlantice, în special procesul de aderare a Suediei la NATO. Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dinamica deosebită a dialogului cu omologul suedez de la numirea acestuia în funcţie, în luna octombrie 2022, exprimând interesul pentru consolidarea acestuia. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul pentru obiectivele viitoarei Preşedinţii suedeze a Consiliului UE şi pentru avansarea agendei europene într-un context european deosebit de complicat, marcat de efectele agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina asupra politicilor şi deciziilor europene”, transmite MAE.

Potrivit comunicatului, în cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la o serie de dosare de interes comun în perioada următoare.

„Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, de asemenea, în discuţii, susţinerea pentru finalizarea procesului de ratificare a Protocolului vizând aderarea Suediei la NATO, evidenţiind, în context, faptul că prezenţa ministrului suedez de externe la Reuniunea ministerială NATO de la Bucureşti reprezintă deja un semnal deosebit de important privind relevanţa apartenenţei Suediei la comunitatea euroatlantică. În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, ministrul Bogdan Aurescu a salutat susţinerea de către Guvernul suedez a aderării României. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat declaraţiile pozitive, din 28 noiembrie 2022, ale lui Ardalan Shekarabi, vice-preşedintele Comisiei de Justiţie din Parlamentul suedez şi membru al Parlamentului suedez din partea Partidului Social Democrat din Suedia, cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Deschiderea exprimată de vice-preşedintele Comisiei de Justiţie a Parlamentului suedez în numele Partidului Social Democrat Suedez este rezultatul unor eforturi politico-diplomatice derulate de România în ultima perioadă, având la bază argumentaţia şi concluziile formulate de experţii europeni ca urmare a vizitelor voluntare derulate în ţara noastră, vizite care au condus la reconfirmarea îndeplinirii de către România a criteriilor prevăzute de acquis-ul Schengen în vederea aplicării integrale a acestuia”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, „poziţionarea social-democraţilor vine inclusiv ca urmare a unui contact apropiat pe linia MAE cu parlamentarul suedez şi cu aparatul de lucru al Guvernului suedez în această perioadă şi ca urmare a discuţiei aprofundate pe care ministrul Bogdan Aurescu a avut-o pe 22 noiembrie cu parlamentarul suedez Ardalan Shekarabi, responsabil cu politica în domeniul justiţiei al Partidului Social Democrat din Suedia”.

„În cadrul discuţiei, şeful diplomaţiei române i-a prezentat în mod direct şi detaliat toate argumentele României în favoarea aderării sale la Schengen, având în vedere contribuţia ţării noastre la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii”, se arată în finalul comunicatului MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici