Bogdan Aurescu: Nu e nicio problemă ca Rusia să viziteze Deveselu, dar vrem reciprocitate

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că nu este nicio problemă ca reprezentanţii Federaţiei Ruse să viziteze baza de la Deveselu, însă precizează că ar trebui să fie reciprocitate: „Dacă sunt interesaţi să verifice că nu e nicio ameninţare, avem şi noi dreptul să vizităm bazele lor”.

1884 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: Nu e nicio problemă ca Rusia să viziteze Deveselu, dar vrem reciprocitate

Bogdan Aurescu: Nu e nicio problemă ca Rusia să viziteze Deveselu, dar vrem reciprocitate

„Noi nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Noi am spus întotdeauna că acolo se găsesc nişte interceptori care vizează posibile ameninţări cu atacuri balistice din afara spaţiului euro-atlantic, deci nu din partea Rusiei. Poziţionarea acestei baze de la Deveselu faţă de Federaţia Rusă este de aşa natură, încât nu prezintă o ameninţare faţă de rachetele inter-continentale sau de alt tip ale Federaţiei Ruse”, spune la Digi24 Bogdan Aurescu.

El precizează că la baza de la Deveselu „niciun caz nu există în această bază o rachetă ofensivă, cum susţine Federaţia Rusă”.

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu şi să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi. Nu există niciun fel de ameninţare faţă de Federaţia Rusă. Dar există în acelaşi timp, şi aici cred că este o cerinţă absolut logică, există şi o cerinţă de reciprocitate. Dacă Federaţia Rusă este interesată să verifice ceea ce deja, cred că ştie şi anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o ameninţare, şi noi aliaţii, inclusiv România, avem dreptul să cerem, să vizităm şi noi baze de rachete, de exemplu amplasate pe teritoriul Federaţiei Ruse”, conchide Aurescu.

Potrivit jurnaliştilor de la Washington Post, NATO a primit o cerere din partea Rusiei să inspecteze bazele militare din România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici