Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate, o decizie în favoarea intereselor României

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre.

90 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate, o decizie în favoarea intereselor României

Bogdan Aurescu: Suplimentarea trupelor aliate, o decizie în favoarea intereselor României

„Este (suplimentarea trupelor pe teritoriul României în perioada următoare- n.r.) una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat şi este, evident, în favoarea intereselor de securitate ale României. După cum ştiţi, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare şi de apărare pe Flancul Estic. Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea şi pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăşi, am obţinut-o la Summitul din 24 martie, şi anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a amintit de posibilitatea de creştere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic, în ceea ce priveşte batalionul care formează Grupul de Luptă, prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă, ceea ce înseamnă că dacă autorităţile militare vor considera că este necesar, în funcţie de nivelul de ameninţare care va fi evaluat de către acestea, atunci Grupul de Luptă va trece de la nivelul de batalion, aşa cum este el prevăzut în prezent, la nivelul de brigadă.

„Foarte important este faptul că noua concepţie privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic este însoţită şi de măsuri care eficientizează această postură. În primul rând, e vorba despre alocarea de forţe precise, care vor întări prezenţa de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar. Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terţ, atunci forţele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forţe care sunt deja alocate pentru ţara respectivă vor veni în sprijinul acestei activităţi de apărare de pe teritoriul respectiv. De asemenea, este prevăzută în deciziile Summitului şi decizia de repoziţionare de echipamente şi de muniţie pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă. În ceea ce priveşte detaliile exacte - în cât timp va avea loc această desfăşurare, ce înseamnă nivelul de forţe de întărire sau de reîntărire, care vor fi repoziţionările de echipamente şi de muniţie - acestea vor fi stabilite în perioada următoare de autorităţile militare. E foarte important că avem o nouă concepţie, care transformă în mod fundamental postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi o face mai eficientă”, a adăugat şeful Diplomaţiei de la Bucureşti.

El apreciază ca fiind o realizare a României, pe care documentul care se cheamă “Declaraţia Summitului” o reflectă, şi anume termenul de “apărare înaintată” – Forward Defense.

„Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspiraţie pe care şi noi, şi alţi aliaţi de pe Flancul Estic am susţinut-o şi în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluţiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, precizează Aurescu.

Întrebat despre posibilitatea formării unui grup naval nou la Marea Neagră, el a răspuns că „s-a discutat şi se va discuta în continuare”.

„Există sarcini care au fost trasate autorităţilor militare de a dezvolta în continuare concepţia Alianţei cu privire la apărarea în domeniul naval. Vom vedea, în funcţie de ceea ce vor reuşi să producă autorităţile militare ale NATO, care va fi rezultatul acestei analize. Dar există în continuare o preocupare în acest sens, aşa cum există deja decizii care au fost luate şi în ceea ce priveşte componenta aeriană a apărării pe Flancul Estic. Deci există mai multe elemente care conturează un pachet solid de măsuri de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Toate corespund intereselor României, este ceea ce am urmărit în mod constant, în toate demersurile noastre politico-diplomatice la cel mai înalt nivel, la nivelul domnului Preşedinte, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi, evident, la nivelul colegilor de la Ministerul Apărării”, afirmă ministrul de Externe.

Referitor la definirea Mării Negre ca zonă strategică de interes pentru NATO, Bogdan Aurescu afirmă că „acest concept reflectă faptul că Marea Neagră este în centrul acţiunii agresive a Federaţiei Ruse”.

„Marea Neagră este folosită activ de Federaţia Rusă pentru atacarea Ucrainei şi, evident, pentru deteriorarea situaţiei de securitate nu doar în regiune, ci şi în întregul spaţiu euroatlantic. Prin urmare, faptul că Marea Neagră, alături de Balcanii de Vest, alături şi de alte regiuni, este considerată a fi o zonă de importanţă strategică pentru Alianţa Nord-Atlantică, în chiar Conceptul Strategic al Alianţei, de asemenea, faptul că Marea Neagră este menţionată la acel paragraf din noul Concept Strategic care se referă la descrierea situaţiei de securitate este o abordare foarte realistă, foarte pragmatică, aşa cum am cerut şi noi, a mediului de securitate internaţional actual. Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse, va fi acordat un loc central în tot ceea ce înseamnă proiecţia strategică a Alianţei Nord-Atlantice în perioada celor zece ani de aici înainte, în care noul Concept Strategic va funcţiona”, conchide Aurescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici