Boghicevici: Majorarea pensiilor, o minciună; Guvernul este obligat de CC să le recalculeze

Deputatul PDL Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii, afirmă că anunţul privind majorarea pensiilor "este o minciună electorală", pentru că Guvernul era obligat de cinci luni de Curtea Constituţională să recalculeze pensiile, după ce "a aplicat un indice de corecţie greşit".

318 afișări
Imaginea articolului Boghicevici: Majorarea pensiilor, o minciună; Guvernul este obligat de CC să le recalculeze

Deputatul PDL Claudia Boghicevici (Imagine: Cătălin Abagiu/Mediafax Foto)

Deputatul Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale în guvernul de alternativă PDL, denunţă, într-un comunicat de presă transmis luni, "noua tentativă a Guvernului Ponta de a minţi electoratul prin anunţul majorării pensiilor începând cu luna martie", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Anunţul majorării pensiilor este o minciună electorală. Guvernul Ponta era obligat de cinci luni să recalculeze pensiile. Recalcularea a 234.000 de pensii reprezintă o obligaţie a Guvernului Ponta după ce Curtea Constituţională a decis, în octombrie 2013, că acelaşi Guvern Ponta a aplicat un indice de corecţie greşit prin Ordonanţa 1 din 2013", arată Boghicevici în comunicat.

Fostul ministru afirmă că Guvernul aplică principiul "hoţii strigă hoţii", după ce "în ianuarie 2013 a emis o ordonanţă de urgenţă neconstituţională prin care a luat bani din buzunarele pensionarilor, iar acum are indecenţa de a se lăuda că ar da ceva în plus acestor pensionari".

"Este o nouă minciună marca Ponta, strategic lansată înainte de campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Este inadmisibil că această recalculare se face abia acum, după cinci luni de la decizia Curţii Constituţionale şi într-un moment în care Ponta încearcă cu disperare să câştige puncte electorale. Aceste reflexe ceauşiste nu vor acoperi imensele pagube pe care le va aduce în buzunarele tuturor românilor explozia preţurilor la bunurile de consum de la 1 aprilie", consideră Claudia Boghicevici.

Deputatul spune că "o altă minciună electorală vehiculată de premierul Ponta şi de ministrul Rovana Plumb este şi cea legată de indexarea anuală a pensiilor".

"Guvernul Ponta este obligat de Legea 263 din 2010, dată de guvernarea PDL, să indexeze anual pensiile cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariului mediu. Şi în acest caz, Ponta încearcă cu disperare să îşi aroge merite care nu îi aparţin. De doi ani, Guvernul nu este în stare decât să plagieze măsurile guvernării PDL. Îl invit pe domnul Ponta să plagieze şi proiectul pensiilor ocupaţionale pe care PDL l-a depus la Parlament săptămâna trecută, dacă este preocupat de sustenabilitatea sistemului de pensii", se mai arată în comunicat.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat, luni, că 234.000 de pensionari vor primi pensii mai mari, în medie cu 63 de lei, până la sfârşitul lunii martie, după aplicarea indicelui de corecţie şi suplimentarea punctajelor în cazul persoanelor care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011.

Recalcularea a peste 200.000 de pensii a fost deciză de Guvern în 18 decembrie 2013, prin ordonanţă de urgenţă, adoptată în urma deciziei Curţii Constituţionale (CC) referitoare la pensiile din 2011- ianuarie 2013.

Rovana Plumb a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pentru persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, se aplică, conform prevederilor legale, indicele de corecţie, prin care se asigură o corelare mai bună între câştigurile salariale şi pensia primită de aceştia.

Ministrul a precizat că, după aplicarea prevederilor legale, 234.000 de persoane vor beneficia de suplimentări ale punctajelor şi, implicit, ale veniturilor, fiind vorba, în medie, de o creştere de 63 de lei pe pensie.

"Prin recalculare se şterg discrepanţele care au creat frustrare şi umilinţe", a adăugat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat că, până la sfârşitul lunii martie, toţi cei 234.000 de pensionari vor primi diferenţa de pensie aferentă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013, efortul bugetar pentru cele două luni fiind de 23 de milioane de lei.

Ministrul a mai spus că în 2013, când s-a aplicat indicele de corecţie, efortul bugetar a fost de 132 de milioane de lei. Rovana Plumb a adăugat că, pentru 2014, efortul bugetar pentru aplicarea indicelui de corecţie va creşte la 250 de milioane de lei, pentru că vor fi incluşi cei pensionaţi în 2013 şi în acest an.

Premierul Victor Ponta, aflat la conferinţă, a asigurat că banii necesari sunt deja în bugetul pe 2014 aprobat de Parlament, de la bugetul de stat fiind transferaţi în acest sens către bugetul asigurărilor sociale de stat aproximativ 200 de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici