Boloş: Prin Programele Regionale vom pune la dispoziţie autorităţilor locale 8,1 miliarde de euro

Prin Programele Regionale vor fi puse la dispoziţia autorităţilor locale 8,1 miliarde de euro, a anunţat luni ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

324 afișări
Imaginea articolului Boloş: Prin Programele Regionale vom pune la dispoziţie autorităţilor locale 8,1 miliarde de euro

Ministrul Marcel Boloş a participat luni la reuniunea Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din Romania, organizată la Borşa, la care au luat parte 40 de primari din toate regiunile ţării.

El a spus că prin intermediul programelor operaţionale aferente 2014–2020 a fost asigurat accesul autorităţilor locale la finanţarea investiţiilor publice de interes local pe următoarele direcţii de acţiune: infrastructura rutieră, turism, infrastructura educaţională, infrastructura socială şi de sănătate şi cea a serviciilor aferente, dar şi investiţii în patrimoniul cultural.

„În total avem 5.690 contracte de finanţare, cu o valoare de 11,3 miliarde euro. În continuare, perioada 2021-2027 aduce alocări importante pentru autorităţile publice locale pentru mobilitate urbană, infrastructura de apă-canalizare, regenerare urbană şi infrastructura rutieră judeţeană. În total, numai prin Programele Regionale vom pune la dispoziţie autorităţilor locale 8,1 miliarde de euro, fonduri europene cu care pot să schimbe milioane de vieţi”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Potrivit unui comunicat al MIPE, proiectele de regenerare urbană vor cuprinde intervenţii pentru realizarea, amenajarea, dotarea de parcuri şi grădini publice, sisteme urbane durabile de drenaj, îmbunătăţirea calităţii apei, împădurirea şi reîmpădurirea zonelor expuse la alunecări de teren care înconjoară oraşele şi care sunt localizate în intravilanul localităţilor.

În ceea ce priveşte mobilitatea urbană, sunt prevăzute investiţii în înfiinţarea, dezvoltarea şi optimizarea sistemelor de transport public, înfiinţarea, modernizarea, extinderea şi dotarea infrastructurii pentru deplasări nemotorizate, inclusiv configurarea/ modernizarea/ lărgirea/reconfigurarea străzilor din oraşe şi din zona urbană funcţională, precum şi intervenţii asupra sistemului de iluminat public, dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, dezvoltarea unor culoare de mobilitate urbană.

În total, Politica de Coeziune va aduce aproximativ 15 miliarde de euro pentru autorităţile publice locale, fiind preconizat un număr de peste 150 de apeluri în noul cadru financiar multianual. Un calendar cu situaţia acestora urmează să fie lansat în cursul zilelor viitoare, a transmis MIPE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici