Borbely: Băsescu încearcă să favorizeze un candidat. Cetăţenii pierd încrederea în statul de drept

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că, prin declaraţiile potrivit cărora premierul Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit, preşedintele Traian Băsescu "încearcă să favorizeze un candidat", iar "cel mai păgubos" e faptul că "cetăţenii îşi pierd încrederea în statul de drept".

172 afișări
Imaginea articolului Borbely: Băsescu încearcă să favorizeze un candidat. Cetăţenii pierd încrederea în statul de drept

Borbely: Băsescu încearcă să favorizeze un candidat; cetăţenii pierd încrederea în statul de drept (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Laszlo Borbely a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că, prin afirmaţiile potrivit cărora premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, Traian Băsescu "încearcă să favorizeze un candidat pentru care şi-a exprimat deja suportul", însă nimeni nu are de câştigat din acest lucru.

"Această declaraţie e clar că are legătură cu campania electorală. Preşedintele încearcă să favorizeze un candidat pentru care şi-a exprimat deja suportul. Cel mai păgubos din această campanie e faptul că cetăţenii îşi pierd încrederea în politicieni în general şi într-un stat de drept care să funcţioneze ca lumea. Acest lucru se răsfrânge asupra tuturor, nu are nimeni nimic de câştigat din aceste declaraţii", a declarat Borbely.

El a adăugat că nu vrea să comenteze declaraţiile preşedintelui pe acest subiect întrucât nu are informaţiile necesare ca să se poată pronunţa, adică nu ştie care sunt procedurile şi nu înţelege exact despre ce e vorba şi că, din câte ştie el, identitatea ofiţerilor acoperiţi nu se divulgă.

Borbely a spus că declaraţiile din ultima perioadă demonstrează faptul că încă mai este de învăţat în ceea ce priveşte atitudinea şi spiritul care ar trebui să existe într-o campanie electorală.

"În loc să discutăm programele candidaţilor la Preşedinţie, nu există zi, practic, în care să nu fie lansate atacuri la persoană, la viaţa privată a candidaţilor. Eu cred că nu aceste lucruri sunt importante", a adăugat vicepreşedintele politic al UDMR.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi", a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

"Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu.

Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde participă la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt ”numai minciuni” şi că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: "Nu ştiu, asta trebuie să-l întrebaţi pe dânsul".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici