Boştinaru: CE a cerut României "alte trei nominalizări" pentru postul de comisar european

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele CE Jose Manuel Barroso i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o comunicare oficială, solicitarea de a face "alte trei nominalizări" pentru postul de comisar european.

47 afișări
Imaginea articolului Boştinaru: CE a cerut României "alte trei nominalizări" pentru postul de comisar european

Boştinaru: CE a cerut României "alte trei nominalizări" pentru postul de comisar european (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Boştinaru a precizat că României nu i s-a transmis explicit faptul că nu va primi portofoliul Agriculturii, însă din solicitare reiese acest lucru.

Europarlamentarul PSD a susţinut că Băsescu este la curent cu solicitarea preşedintelui CE şi că CE ar fi exprimat totodată şi "profunda dezamăgire" în legătură cu modul în care Traian Băsescu a negociat problema postului de comisar european.

"Şansele pentru portofoliul Agriculturii s-au redus destul de mult, însă se negociază în continuare", au declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, surse politice, care au susţinut că Agricultura nu ar fi totuşi scoasă din cărţi.

Aceleaşi surse au declarat pentru MEDIAFAX că o solicitare pentru trei nominalizări ar fi fost transmisă şi ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, cu ocazia întâlnirii acestuia cu Barroso, Adunarea Generală ONU de la New York, dar şi preşedintelui Băsescu, la summitul informal de la Bruxelles pentru pregătirea reuniunii G20 de la Pittsburg. Sursele citate au susţinut că solicitarea viza trei nominalizări, de coloraturi politice diferite şi că acestea nu au fost încă trimise.

Potrivit unor surse oficiale, explicaţia pentru reţinerea în a acorda României portofoliul Agriculturii este legată de proasta gestionare a fondurilor pe agricultură, de corupţie, dar şi de faptul că acest post ar putea fi acordat Irlandei, pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona.

De altfel, potrivit surselor citate, faptul că Bruxellesul este nemulţumit de modul în care Bucureştiul a gestionat problema fondurilor europene pentru agricultură, dar şi problema corupţiei vor fi un obstacol în încercările României de a obţine un portofoliu legat de gestionarea de bani.

Printre variantele de portofolii care presupuneau gestionarea de fonduri şi care au fost vehiculate sau dorite la Bucureşti s-au numărat agricultura, dezvoltarea regională şi chiar transporturile.

Totodată, surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că o variantă care este în continuare posibilă este portofoliul extinderii, domeniu care, deşi nu beneficiază de fonduri foarte mari, aduce influenţă în Comisie, dar presupune în acelaşi timp şi gestionarea unor probleme delicate. Din această perspectivă, susţin sursele citate, portofoliul extinderii trebuie tratat ca unul politic, iar obţinerea lui presupune, din nou, un joc complex din partea Bucureştiului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR1, că România va încerca să obţină portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană, iar în acest scop şi-a mobilizat "toţi prietenii", menţionând că Bucureştiul a lansat deocamdată o singură variantă, dar există şi alternativă.

Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PDL, declara, la sfârşitul lunii septembrie, pentru MEDIAFAX, că România îşi păstrează opţiunea pentru comisarul european pe Agricultură, dar şi că au apărut discuţii şi privind un alt portofoliu, anume cel pentru Extindere.

Liderii coaliţiei aprobaseră nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru portofoliul Agriculturii, însă aceasta nu a fost oficializată de Guvern, iar structura coaliţiei de guvernare s-a schimbat odată cu retragerea PSD din Executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici