Budapesta denunţă ca inacceptabile "eforturi de renaţionalizare" ale Bucureştiului după cazul Marko

Guvernul ungar a fost "şocat" să afle că Marko Attila, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate, a declarat miercuri vicepremierul ungur Zsolt Semjen pentru MTI.

1069 afișări
Imaginea articolului Budapesta denunţă ca inacceptabile "eforturi de renaţionalizare" ale Bucureştiului după cazul Marko

Marko Attila (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Eforturi ale Guvernului român de renaţionalizare a unor proprietăţi restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a declarat Semjen.

În hotărârea pe care pronunţat-o, Curtea de Apel din Ploieşti a confirmat în parte o hotărâre prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate a proprietăţii restituite, scrie MTI.

În 2012, o curte inferioară a stabilit că imobilul colegiului restituit bisericii de către un organism din care a făcut parte şi Marko a reprezentat un "abuz (de autoritate) împotriva interesului public" şi i-a condamnat la închisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotărârea primei instanţe a fost primită cu nemulţumire de către etnici maghiari din România, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietăţile restituite, potrivit agenţiei.

Imobilul în care funcţionează colegiul, la fel ca alte proprietăţi bisericeşti, au fost confiscate în timpul regimului comunist din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici