Bugetele Ministerului Apărării şi Ministerului de Externe, votate de Comisiile de buget-finanţe

Bugetul de 11,23 miliarde de lei al Ministerului Apărării a fost aprobat, sâmbătă seara, de Comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament, acesta fiind mai mare decât cel din 2015, ministrul Mihnea Motoc declarând că fondurile corespund acordului politic privind 2% din PIB şi angajamentelor asumate.

1230 afișări
Imaginea articolului Bugetele Ministerului Apărării şi Ministerului de Externe, votate de Comisiile de buget-finanţe

Bugetul Ministerului Apărării, votat în comisii. Motoc: Bugetul ne permite să onorăm angajamentele faţă de aliaţi

"Guvernul a decis pentru 2016 o alocare de resurse pentru Apărare de 11,23 miliarde de lei, reprezentând 1,5 la sută din PIB, nivel care trebuie raportat la execuţia estimată pentru finalul acestui an, acel nivel de execuţie la 1,41 la sută la care se adaugă credite de angajament în valoare de 1,5 miliarde de lei prin utilizarea cărora cheltuielile în 2016 ar putea să ajungă la nivelul a 1,7 la sută din PIB, ceea ce reprezintă acea ţintă intermediară realistă care să facă obiectivul de 2 la sută prin acordul politic naţional, să facă atingerea lui în 2017 credibil. De asemenea, este un nivel de alocare care ne permite să onorăm angajamentul pentru Apărare asumat atât de România cât şi de alţi aliaţi, angajament de apărare care transpune aceeaşi recomandare de a aloca 2 la sută din PIB către Apărare", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, la Comisiile de Buget-Finanţe reunite ale Parlamentului.

De asemenea, Motoc a prezentat şi priorităţile pe care a fost construit bugetul pentru Apărare, arătând că acestea decurg din documentele programatice, din Strategia Naţională de Apărare din aspectele care au fost constatate în Carta Albă a Apărării, însuşită la nivelul Comisiilor reunite de resort din Parlament, ele fiind calibrate pe prevederile programului Armata 2027.

"E vorba de ridicarea nivelului de instruire şi pregătire, inclusiv intensificarea ritmului acestuia, e vorba de achiziţii pentru înzestrare şi, respectiv, de creştere a stării de operativitate a echipamentelor militare existente. (...) La acelaşi capitol intră şi finanţarea participării la misiuni şi la operaţiuini militare în afara teritoriului naţional, suma creşte sensibil faţă de 2015 - 143,4 milioane faţă de 138,2 miloane de lei destinată, în special, susţinerii angajamentului nostru în miniunea NATO din Afganistan", a arătat Motoc.

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost aprobat cu un amendament referitor la translatarea unor costuri cu transmiterea banilor şi cupoanelor, efectuate de către Poşta Română, costuri ce trec de la bugetul de asigurări sociale în cadrul bugetului general.

Bugetul MAE, aprobat. Amendamentele privind înfiinţarea unor consulate în Spania şi Italia, respinse

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru 2016 a fost aprobat în unanimitate de membrii Comisiilor reunite de Buget-Finanţe din Parlament, mai multe amendamente fiind respinse, printre care unele care prevedeau alocări de fonduri pentru înfiinţarea de noi oficii consulare în Spania şi Italia.

"În efortul de elaborare şi de avansare a unor propuneri de buget pentru Ministerul de Externe pentru anul viitor am ţinut seama de nevoile justificate, credem noi, pe care le reclamă acţiunile şi activităţile politico-diplomatice pe anul care vine în multidimensionalitatea lor, astfel încât să asigurăm finanţarea adecvată şi a proiectelor de reformă în domeniul afacerilor consulare pentru că există în continuare loc de îmbunătăţire în acest sens. Am în vedere, mai ales, implementarea standardelor Schengen, deschiderea de noi misiuni diplomatice, respectarea angajamentelor internaţionale asumate de România şi având în vedere, în acelaşi timp, nevoia de încadrare, în limita transmisă de Ministerul Finanţelor Publice de ceva mai mult de 725 de milioane de lei, respectiv peste 160 de milioane de euro", a declarat ministrul de Extrene, Lazăr Comănescu.

Referitor la faptul că bugetul de la Externe este mai mic faţă de 2015, Comănescu a precizat că "această diminuare nu afectează activitatea ministerului".

"Cifric, avem de-a face cu un buget 2016 mai mic cu 14,33 la sută, dar această diminuare nu afectează activitatea ministerului pentru că este vorba de finalizarea unor proiecte care impuneau cofinanţare la proiectele cu finanţare nerambursabilă şi de alocarea mai mică la capitolul cotizaţii şi contribuţii internaţionale pentru că în 2015 după o lungă perioadă am reuşit să achităm restanţe care grevau asupra bugetului Ministerului de Exterene. Deci, în anul care vine, ete vorba numai de plata cotizaţiilor care îi revin României pe anul respectiv", a arătat Comănescu.

La bugetul pentru 2016 al Ministerului de Externe, mai multe amendamente au fost respinse, printre care unele ce prevedeau alocări de fonduri pentru înfiinţarea de noi oficii consulare în Spania şi Italia. 

Bugetul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, aprobat fără amendamente

Bugetul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a fost aprobat, sâmbătă, în unanimitate, în Comisiile reunite de Buget-Finanţe ale Parlamentului, astfel că ministerul va avea la dispoziţie 9 milioane lei, din care 3,5 milioane fiind pentru cheltuieli de personal.

"Am gândit o structură de buget cu un total de 9 milioane de lei, bani pe care îi apreciez ca fiind suficienţi, întrucât acest minister atipic şi-a propus o structură suplă şi foarte suplă, fără direcţii şi fără un personal
stufos, având în vedere că îşi propune să lucreze direct cu ministerele şi să sprijine în mod activ creşterea capacităţii ministerelor de a se angaja în consultări publice şi de a-şi structura maniera în care preiau opiniile din societate în procesul decizional. Îşi propune să contribuie la creşterea transparenţei, inclusiv a transparenţei cheltuirii banilor publici", a declarat ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandtru, subliniind că apreciază acest buget ca fiind "absolut suficient".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici