Bugetul Serviciului de Informaţii Externe a trecut de comisii. SIE: două luni din 2019 nu se pot acoperi salariile/ Bugetul SPP, raport favorabil/ Amendamentul referitor la vitamina D, respins

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marţi, raport favorabil pentru bugetul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), cu majoritate de voturi.

1416 afișări
Imaginea articolului Bugetul Serviciului de Informaţii Externe a trecut de comisii. SIE: două luni din 2019 nu se pot acoperi salariile/ Bugetul SPP, raport favorabil/ Amendamentul referitor la vitamina D, respins

Bugetul Serviciului de Informaţii Externe a trecut de Comisiile Parlamentului. SIE: două luni din 2019 nu se pot acoperi salariile/ Bugetul SPP, raport favorabil/ Amendamentul referitor la vitamina D, respins

Bugetul alocat acestui serviciu este de 313,08 milioane de lei, o creştere de 8,4% faţă de anul trecut, iar creditele de amendament au fost majorate cu 6,17%, la 313,08 de milioane de lei.

Ca urmare a adoptării acestui buget, reprezentanţii SIE estimează următorul impact: pentru circa două luni din acest an, salariile şi cheltuielile de personal ale serviciului nu vor putea fi acoperite.

Reprezentanţii SIE au mai menţionat, marţi seara, că cifrele din CSAT reprezintă 83% din ceea ce are nevoie serviciul pentru acest an.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern şi trimis Parlamentului. Şedinţa comună a celor douã camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, votul final fiind programat vineri.

Bugetul SPP, raport favorabil, cu un amendament care vizează diminuarea bugetului cu 50 milioane lei

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marţi, raport favorabil pentru bugetul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), cu 20 de voturi pentru şi 13 voturi împotrivă, inclusiv cu amendamentul care vizează diminuarea bugetului Serviciului cu 50 milioane de lei.

„Se diminuează bugetul SPP, cu suma de 50.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, se arată în amendamentul adoptat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe.

Reprezentantul SPP a spus că bugetul este le limita de funcţionare a instituţiei.

„Bugetul alocat SPP pentru anul 2019 nu este de dezvoltare, ci este un buget la limita minimă de funcţionare. Anul 2019 reprezintă penru Serviciu asumarea unor obligaţii mai mari faţă de anii precedenti. Mă refer la preşedinţia României la Consiliului UE, unde SPP este coordonatorul măsurilor de securitate. În 2018, cu înţelegerea dvs. am reuşit să pregătim şi să implementăm sistemul de recunoaştere facială. Toate cifrele în detaliu au fost negociate de nenumărate ori cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe”, a declarat reprezentantul SPP la dezbaterea bugetului în comisii.

În proiectul propus de Guvern, înainte de amendamentul din Parlament, SPP avea un buget de 233.801.000 lei, cu 20% mai mult decât în 2018.

Amendamentul referitor la vitamina D, respins de comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe au respins, marţi seara, amendamentul PSD pentru diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane de lei pentru a finanţa un program pentru asigurarea cu vitamina D şi l-au aprobat pe cel ce vizează reducerea cu 140 mil. lei pentru implementarea programului "Diabet juvenil".

Comisia a votat bugetul SRI, cu amendamentele respinse şi adoptate, cu 20 de voturi pentru şi 13 împotrivă.

„Se diminuează bugetul SRI cu suma de 295.000 mii lei , credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01. „Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, în mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul SRI”, se arată în amendamentul respins.

Membrii Comisiei parlamentare au aprobat amendamentul care vizează diminuarea bugetului SRI cu 150.000 mii lei. De asemea, a fost repsins şi un amendament al PNL.

Reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a transmis că bugetul, în urma scăderilor, este nesustenabil.

„Situaţia a luat o turnură gravă. Este pentru prima oară când e un buget total nesustenabil. Din păcate, cu cifrele actuale SRI nu are nicio soluţie. Am prezentat aseară cum era în prima faza bugetul instituţiei. Toate ca urmare a modificării legislative produse în 2018. Este o percepţie eronată, generalizată în spaţiul public. În acest moment, o scădere cu 445 milioane înseamnă blocajul efectiv al activităţii Serviciului. Înseamnă că nu vom avea fondurile necesare plăţii salariilor pe 4 luni, nu vom aveam pentru 3 luni plăţile facturilor, înseamnă blocarea proiectelor. Pe 15.04 avem un obietiv care trebuie pus în funcţiune, pentru care trebuia să plătim... Ne întrebăm cum trebuie să procedăm. Securitatea cetăţeanului este un element esenţial şi multe lucruri care ni se par normale vor fi puse în pericol de constrângerile bugetare. Nu ne putem face reclamă şi nu putem pune succesele pe masă, fără SRI Româna ar arăta altfel astăzi. Vă invit să faceţi o analiză şi să decideţi care sunt zonele Serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018 am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6000 de persoane, mai bine de jumătate erau terorişi”, a spus generalul Voinescu.

Claudiu Năsui, deputat USR, a afirmat că sursa de finanţare nu există.

„Există o problemă cu amenamentul care a fost votat ieri. Faptul că ieri face referire la o sursă de finanţare care nu există. Amendamentul trebuie eliminat. Aşa cum e acum, noi luăm bani de unde nu există. Nu putem să scădem 10 milione din 3”, a spus Năsui.

Varujan Vosganian, deputat ALDE, a declarat, în timpul dezbaterilor, că bugetul SRI este mare în comparaţie cu alte state.

„Aceasta este o discuţie extrem de delicată, nu ar trebui să invocăm lipsa de patritism. Faptul că facem această discuţie este rezultatul faptului că până acum nu am avut o astfel de discutie. Din 2014 şi pana acum, bugetul SRI s-ar fi dublat. Comparaţia cu alte ţări arat că SRI este raportat la numărul de locuitori destul de consistent în raport cu nrumărul de angajaţi şi finanţările altor servicii din Europa”, a spus Vosganian.

Liviu Dragnea a depus, în Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătăţii. De asemenea, liderul PSD propune diminuarea bugetului SPP.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul 66.01 –Sănătate-, titlul 20 –Bunuri şi servici- cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste merkeri tumorali. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătăţii”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019. Ca sursă de finanţare, Dragnea propune diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei.

„Sursă de finanţare: Se diminuează bugetul SRI, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61,01 –Ordine publică şi siguranţa naţională, titlul 10 –Cheltuieli de personal-”, se arată în motivarea amendamentului.

Comisiile pentru buget, finanţe din Parlament au aprobat, luni seara, bugetele mai multor ministere, inclusiv cel al Sănătăţii, care cuprinde şi amendamentul lui Liviu Dragnea privind finanţarea programului privind vitamina D.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici