Bulină verde, portocalie sau roşie pe alimente, în funcţie de aditivii conţinuţi - proiect

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a depus la Senat o propunere legislativă potrivit căreia alimentele ar urma să aibă aplicate pe etichetă sau pe ambalaj o bulină, de culoare verde, portocalie sau roşie, în funcţie de conţinutul şi natura aditivilor alimentari.

1000 afișări
Imaginea articolului Bulină verde, portocalie sau roşie pe alimente, în funcţie de aditivii conţinuţi - proiect

Bulină verde, portocalie sau roşie pe alimente, în funcţie de aditivii conţinuţi - proiect (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Conform proiectului, fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj: bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte risc pentru sănătate; bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie; bulina roşie pentru produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Fiecare produs alimentar ar urma să aibă pe etichetă o bulină cu diametrul de 1,5 centimetri, având doar una din cele trei culori.

Criteriile în baza cărora se va decide ce culoare trebuie aplicată fiecărui produs vor fi stabilite de către Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs, se arată în propunerea legislativă.

Aceasta mai prevede şi un termen de 60 de zile pentru intrarea în vigoare a legii după publicarea în Monitorul Oficial.

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu, unicul iniţiator al proiectului, precizează, în expunerea de motive, că aceste reglementări nu contravin normelor europene în domeniu şi că, prin adoptarea actului normativ, sunt satisfăcute interesele consumatorului obişnuit, cu un nivel mediu de educaţie, informaţie şi sănătate, ajutându-l să achiziţioneze produse alimentare în mod responsabil, conştient şi raţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici