CABINETUL UNGUREANU: Toţi miniştrii au primit aviz favorabil în Comisii. Plenul va decide joi prin vot asupra învestirii

Toate persoanele nominalizate pentru funcţiile de miniştri în Cabinetul Ungureanu au fost audiate în comisiile parlamentare. Prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură vor avea loc în plenul reunit, joi, de la ora 11.00.

3888 afișări
Imaginea articolului CABINETUL UNGUREANU: Toţi miniştrii au primit aviz favorabil în Comisii. Plenul va decide joi prin vot asupra învestirii

CABINETUL UNGUREANU: Toţi miniştrii au primit aviz favorabil în Comisii. Plenul va decide joi prin vot asupra învestirii (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Ungureanu au început de la ora 14.00 şi s-au încheiat la ora 22.00.

UPDATE 21.50 - Fuia, avizat de comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al Agriculturii

Comisiile de Agricultură şi de Administraţie publică din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat cu unanimitate de voturi, nominalizarea lui Stelian Fuia pentru funcţia de minsitru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La audiere au participat 40 de senatori şi deputaţi din 78, cât au cele patru comisii.

Odată cu avizarea lui Fuia, toţi miniştrii din Cabinetul Ungureanu au încheiat audierile în Comisii, urmând ca plenul să decidă, joi, prin vot, asupra învestirii noului Guvern.

UPDATE 20.40 - Borbely, avizat de comisiile de specialitate din Parlament pentru Ministerul Mediului

Ministrul desemnat al Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a primit votul de recomandare unanim al membrilor Comisiilor pentru administraţe publică ş al Comisiilor pentru agricultură ale Parlamentului, care au participat, miercuri, la audierea acestuia.

Au votat "pentru" un număr de 42 de parlamentari.

La şedinţa celor patru Comisii parlamentare reunite au participat 42 de parlamentari dintre cei 78 de membri, de la audiere lipsind parlamentarii USL.

În urma acestei situaţii, conducerea celor patru comisii de specialitate ale Parlamentului va înainta plenului un proces-verbal prin care se va recomanda un vot favorabil pentru candidatura lui Borbely.

UPDATE 19:50 - Leonard Orban, validat de comisiile de specialitate din Parlament pentru Afacerile Europene

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit, miercuri, vot de recomandare din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fără niciun vot împotrivă.

El a spus că are obiective foarte ambiţioase şi dificile pentru 2012 - "o ţintă de absorbţie de cel puţin 20% din alocarea pentru fondurile structurale şi de coeziune şi contractarea a cel puţin 90% din alocarea Uniunii 2007-2013".

"Vreau să subliniez că în special obiectivul privind rata reală de absorbţie, de minim 20%, este un obiectiv extrem de ambiţios şi va putea fi realizat cu foarte mare dificultate în condiţiile în care se va asigura o continuitate a eforturilor în acest domeniu", a spus Orban.

"Sunt mulţumit pentru votul comisiilor reunite. Aţi văzut, a fost unanimitatea celor prezenţi. Cred că am dovedit, ca întotdeauna, seriozitate. Tot ce am promis, am respectat", a spus Orban.

El nu a vrut să comenteze pe tema absenţei opoziţiei de la audieri.

Întrebat dacă are emoţii pentru votul de joi, din plen, Orban a spus că preferă să nu răspundă.

UPDATE 19:20 - Ministrul desemnat al Dezvoltării Regionale şi Turismului Cristian Petrescu a primit recomandarea comisiilor de specialitate pentru acest post

Ministrul desemnat al Dezvoltării Regionale şi Turismului Cristian Petrescu a primit, miercuri, recomandarea comisiilor de specialitate pentru acest post, parlamentarii puterii votând în unanimitate, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei.

La începutul audierilor, Petrescu i-a mulţumit Elenei Udrea, care nu era prezentă, şi a spus că asigură că va fi "un continuator al reformelor, a tot ceea ce a făcut dânsa".

"În primul rând aş vrea să-i mulţumesc doamnei ministru Elena Udrea pentru tot ceea ce a făcut în fruntea ministerului şi vă asigur că voi fi un continuator al reformelor, a tot ceea ce a făcut dânsa", a afirmat Petrescu.

El a spus că în 2012 va continua toate investiţiile, toate programele.

După audieri, întrebat de ziarişti dacă Elena Udrea va fi în echipa sa, Petrescu a răspuns: "Doamna Udrea nu are cum să fie în echipa mea, este preşedintele organizaţiei Bucureşti, este invers, eu sunt în echipa dânsei".

El a spus că Udrea l-a asigurat de întregul său sprijin.

UPDATE 18:50 - Gabriel Berca a primit recomandarea favorabilă a comisiilor pentru funcţia de ministru de Interne

Ministrul desemnat al Administraţiei şi Internelor Gabriel Berca a primit, miercuri, votul favorabil al celor 37 de parlamentari din comisiile pentru administraţie şi pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor prezenţi la audierea sa, reprezentanţii opoziţiei absentând de la şedinţă.

La finalul audierilor, preşedintele Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor, Costică Canacheu, a menţionat că, în urma protestului accentuat al parlamentarilor din opoziţie, nu s-a putut asigura cvorumul de lucru în toate cele patru comisii, două de la Senat şi două de la Cameră.

El a arătat că din cei 72 de membri ai celor patru comisii au participat la şedinţă numai 37, ca o consecinţă a "protestului accentuat" al parlamentarilor PSD şi PNL.

Potrivit afirmaţiilor sale, comisiile reunite vor înainta plenului un proces-verbal prin care se va recomanda acceptarea nominalizării lui Berca drept ministrul al Administraţiei şi Internelor.

Gabriel Berca a afirmat în timpul dezbaterilor că una dintre priorităţile mandatului său vor fi realizarea unei "echipe de acţiune". "Fiecare om din conducerea ministerului să ştie foarte bine ce are de făcut şi care este rolul lui acolo", a spus el.

Potrivit afirmaţiilor sale, o altă prioritate va fi verificarea modului în care funcţionează poliţia în teritoriu, în special în mediul rural.

Întrebat despre obiectivele pe care le are pentru combaterea traficului de droguri, ministrul desemnat a răspuns: "Lupta trebuie să fie dură şi dusă până la capăt. (...) Avem multă treabă aici. Avem mult de lucru, dar lupta trebuie să fie dură", a explicat Berca.

UPDATE 18:00- Kelemen Hunor primeşte recomandarea comisiilor de cultură pentru şefia Ministerului Culturii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit, miercuri, recomandarea comisiilor de cultură reunite pentru şefia Ministerului Culturii, şedinţa desfăşurându-se fără cvorum.

La audierea lui Kelemen Hunor au fost prezenţi 11 din cei 20 de membri ai Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, 5 din cei 11 membri din Comisia de cultură a Senatului şi 10 din cei 21 de membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO (unii dintre membrii acestei comisii se regăsesc în componenţa comisiilor de cultură din Parlament).

După cum a explicat preşedintele Comisiei de cultură a Camerei, Raluca Turcan, care a prezidat şedinţa, pentru a se putea emite un aviz este nevoie de cvorum în toate comisiile reunite, iar în Comisia de la Senat nu a existat cvorum.

Toţi cei prezenţi în sală au votat favorabil recomandarea către plen privind numirea lui Kelemen Hunor în funcţia de ministru al Culturii.

La ieşirea de la şedinţă, întrebat cum vede faptul că în absenţa unei singure persoane nu a putut primi avizul, Kelemen Hunor a răspuns: "Nu este vorba despre un singur om, este vorba de o decizie a colegilor din USL de a nu participa la lucrări". Kelemen Hunor nu a dorit să comenteze pe larg decizia USL, dar a mai spus: "Dacă te-ai dus şi ai cerut votul concetăţenilor de a fi reprezentantul lor în Parlament, atunci e bine să apari la locul de muncă".

Kelemen Hunor a adăugat că Constituţia este foarte clară în privinţa faptului că programul de guvernare şi membrii Guvernului sunt votaţi de majoritatea parlamentarilor. "E foarte bine să existe aviz, dar eu, din acest punct de vedere, mă bazez pe Constituţie", a precizat Kelemen Hunor.

În prezentarea sa în faţa comisiilor reunite, Kelemen Hunor a spus că va exista continuitate în noul său mandat, în ceea ce priveşte programele şi proiectele finanţate de Ministerul Culturii, aducând în discuţie reabilitările de monumente, evenimente precum Festivalul de Film Transilvania şi Festivalul de Teatru de la Sibiu, modernizarea sălilor de cinema, achiziţiile de cărţi pentru bibliotecile publice şi finanţarea publicaţiilor culturale.

De asemenea, Kelemen Hunor a spus că are o restanţă pe plan legislativ în ceea ce priveşte Codul patrimoniului, care este însă finalizat în proporţie de 90% şi speră că în două-trei luni îl va putea trimite la Parlament.

UPDATE 17:00 - Alexandru Nazare, avizat de comisiile parlamentare, pentru Ministerul Transporturilor

Alexandru Nazare, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, după 20 de minute de audieri.

Nazare le-a vorbit parlamentarilor despre priorităţile Ministerului Transporturilor, arătând că, în opinia sa, "cuvintele cheie sunt coerenţa şi continuitatea" pentru acest domeniu.

UPDATE 16:55 - Ladislau Ritli a primit recomandarea favorabilă a comisiilor pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

La şedinţă au fost prezenţi 15 parlamentari ai PDL, UDMR şi UNPR.

Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Cristina Dobre (PDL), în absenţa preşedintelui comisiei, Rodica Nassar (PSD).

UPDATE 16.30 - Lucian Bode a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor

Lucian Bode, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor parlamentare de specialitate, după o audiere care a durat aproximativ 20 de minute şi la care parlamentarii opoziţiei nu au fost prezenţi.

După audiere, în timp ce era felicitat de colegii săi parlamentari, senatorul PDL Radu Berceanu i-a spus râzând lui Bode: "Măi, tu chiar ştii diferenţa dintre watt şi volt!".

Deputatul Lucian Bode a fost propus, miercuri dimineaţă, de PDL pentru funcţia de ministru al Economiei în Cabinetul Ungureanu, după ce, marţi seară, Andreea Paul Vass a anunţat că refuză desemnarea.

UPDATE 16:15 - Oprea, avizat de comisiile de specialitate pentru funcţia de ministru al Apărării

Comisiile pentru apărare şi ordine publică au avizat miercuri în unaimitate candidatura lui Gabriel Oprea pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

Votul a fost dat la propunerea deputatului PDL Eugen Bădălan în şedinţă secretă.

La şedinţă au participat 17 parlamentari, 13 deputaţi şi patru senatori din cei 33 care fac parte din cele două comisii parlamentare.

Potrivit opiniei parlamentarilor de la putere în cadrul şedinţei a existat o majoritate aceştia admiţând însă că potrivit regulamentului cele două comisii de apărare trebuiau să se întrunească, fiecare dintre ele în cvorum, lucru care nu s-a întâmplat în cazul Comisiei de la Senat.

La sfârşitul dezbaterilor şi audierii lui Gabriel Oprea deputatul Eugen Bădălan a cerut ca votul să nu fie public el afirmând de altfel că nici audierea lui Oprea nu ar fi trebuit să fie publică deoarece parlamentarii nu au putut să pună anumite întrebări care ţineau de securitatea naţională.

UPDATE 16:10 - Diaconescu, avizat de comisiile parlamentare, şedinţa s-a desfăşurat fără cvorum

Ministrul propus pentru Externe, Cristian Diaconescu, a primit 32 de voturi favorabile din partea membrilor comisiilor de Externe şi pentru Românii Pretutindeni pentru preluarea funcţiei, la şedinţă nereuşindu-se întrunirea cvorumului.

Întrebat în legătură cu faptul că ar fi primit un aviz favotrabil fără cvorum, Diaconescu a spus că aceasta este o chestiune care ţine de secretariatul comisiilor.

El a mai zis că nu se simte decredibilizat de acest aspect. "Pe miniştri categoric nu-i decredibilizează. Dacă vorbim de decredibilizare, absenţa unor parlamentari la dezbateri pe teme mari, cum e politica externă, îi decredibilizează", a spus el.

Întrebat ulterior despre absenţa majorităţii la Comisia de politică Externă a Senatului, unde s-au prezentat 5 din 11 membri, Korodi a declarat: "Nu am dat aviz consultativ, ci un vot de încredere. Recomandăm plenului vot favorabil. Nu pot să dau vot consultativ fără îndeplinirea condiţiilor din Regulament".

UPDATE 15:50 - Cătălin Baba, avizat favorabil de comisiile parlamentare de învăţământ

Cătălin Baba, ministrul nominalizat de PDL pentru portofoliul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a primit, miercuri, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, în lipsa membrilor din partea opoziţiei.

El a declarat la audiere că a fost "o onoare" să facă parte ca secretar de stat din echipa fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.

"În mandatul meu voi încerca să continui procesul de reformă început de domnul Funeriu", a spus el.

Baba a arătat că legea educaţiei naţionale, "aşa cum este ea, a reprezentat un mare pas înainte" şi se aplică de anul trecut, iar Ministerul Educaţiei, "aşa cum este el", a reuşit să elaboreze cea mai mare parte a legislaţiei secundare de aplicare.

"Este o lege recunoscută poate chiar mai mult pe plan internaţional decât intern", a spus Baba.

El a precizat că cele cinci priorităţi ale mandatului său vor fi: sporirea accesului la educaţia de calitate, îmbunătăţirea sectorului de cercetare, gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate deja prin legea bugetului de stat, continuarea elaborării legislaţiei secundare, precum şi asigurarea calităţii şi excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat".

Cătălin Baba a menţionat şi unele probleme care necesită "rezolvare rapidă", prima fiind cea a înfiinţării clasei pregătitoare. Totodată, finalizarea unei noi curricule care să rezolve "gradul prea mare de încărcare a elevilor la clasă", precum şi sporirea numărului de grădiniţe prin construcţia unora noi şi reabilitarea celor vechi, dar şi continuarea achiziţiilor, se află între problemele menţionate de Baba.

Întrebat în legătură cu posibilitatea introducerii uniformelor în învăţământul preuniversitar, el a spus că se doreşte "o uniformizare şi o standardizare a ţinutei elevilor, nu neapărat o uniformă", însă aceasta va trebui să ţină cont şi de resursele financiare.

În învăţământul superior, "ministerul va trebui să continue clasificarea şi ierarhizarea programelor de studiu, proces care va presupune şi vizite la faţa locului ale unor experţi străini, lucru care nu a mai fost făcut în România", a subliniat el, adăugând că va fi acordată prioritate "programelor de studii care oferă maximum de calitate", pentru că doar aşa se va ajunge ca "România să aibă măcar o universitate" în clasamentul primelor 500 ale lumii.

El a mai anunţat şi pregătirea abilitării din acest an a cadrelor didactice universitare tinere, cu performanţe, de a conduce doctorate.

Întrebat în privinţa dialogului cu partenerii sociali, Baba a spus că acesta va trebui îmbunătăţit pentru a le "explica mai bine o parte din legislaţia secundară care ar putea să ridice unele probleme". El a arătat că va încerca să implice mai mult asociaţiile profesionale ale cadrelor didactice care "au intrat într-un cont de umbră pentru că s-a pus lumina mai mult pe sindicate".

Senatorul PDL Mihaela Stoica i-a cerut să promoveze creşterea numărului de ore de sport pentru învăţământul primar la cel puţin la trei ore pe săptămână, cum este recomandarea Parlamentului European, dar să ţină cont că în ţările nordice se fac chiar şi patru-cinci ore pe săptămână.

"Avem nevoie de copii în primul rând sănătoşi", a subliniat ea. "Este o presiune mare pe curricula, pentru că şi profesorii de Română vor mai multe ore de Română. Soluţia este după părerea mea programul de şcoală după şcoală, care să cuprindă şi activităţi de sport, practice, de distracţie, în funcţie de cum consideră şi autorităţile şi comunitatea locală", i-a răspuns Baba.

UPDATE 15:30 -Drăgoi, avizat de Comisiile parlamentare de buget-finanţe pentru şefia Ministerului Finanţelor

Ministrul desemnat al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a fost avizat favorabil, miercuri, în unanimitate de Comisiile parlamentare de buget-finanţe, la şedinţă participând 23 de parlamentari ai puterii, în timp ce reprezentanţii opoziţiei au lipsit.

Preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Maria Barna, a precizat că regretă lipsa deputaţilor şi senatorilor opoziţiei la audieri şi face un apel la aceştia să vină la comisii.

La şedinţă au participat 18 deputaţi şi cinci senatori din PDL, UDMR, UNPR şi minorităţi.

Barna a spus că cvorumul necesar pentru avizarea favorabilă a lui Bogdan Drăgoi a fost îndeplinit, arătând că au fost întrunite toate condiţiile pentru a da o asemenea decizie.

Bogdan Drăgoi a răspuns întrebărilor a patru parlamentari şi şi-a prezentat pe larg activitatea profesională anterioară şi studiile.

"Prioritatea numărul unu a ministerului Finanţelor este asigurarea creşterii economice", a precizat Bogdan Drăgoi.

El a spus că există premisele pentru a asigura creştere economică, bazate de investiţii şi fonduri europene.

Întrebat de ziarişti după votul parlamentarilor dacă intenţionează să crească salariile sau să scadă TVA sau să impoziteze averile mari Bogdan Drăgoi a repetat că prioritatea este asigurarea creşterii economice şi a spus că toate "derivă" din această creştere economică.

Întrebat în legătură cu schimbările în echipa sa de la minister, el a spus că nu e momentul pentru o asemenea discuţie.

UPDATE 15: 20 - Claudia Boghicevici, avizată de comisiile parlamentare în unanimitate pentru Ministerul Muncii

Claudia Boghicevici, candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii, singura femeie propusă în Cabinetul Ungureanu, a primit, miercuri, aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare.

Comisiile reunite de muncă şi protecţie socială, egalitate de şanse, sănătate şi familie au finalizat audierea candidatului pentru funcţia de ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, aceasta primind aviz favorabil.

La audiere au fost mai mulţi parlamentari absenţi, dar aceştia au împuternicit alţi colegi să îi reprezinte.

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au audiat-o pe Claudia Boghicevici în absenţa parlamentarilor opoziţiei.

Claudia Boghicevici şi-a exprimat regretul că nu participă la audieri şi colegii din opoziţie. "Mi-ar fi plăcut să fie prezenţi, pentru că sunt oameni cu expertiză şi expertiza lor trebuie folosită", a spus Claudia Boghicevici.

Ea a subliniat în timpul audierii că avizul pe care speră să îl obţină miercuri nu este doar consultativ, ci un aviz de la profesionişti, precizând că şi-a dobândit expertiza printre profesionişti.

Claudia Boghicevici a mai spus că angajamentul pe care şi-l ia este să găsească cele mai bune soluţii pentru ca eforturile noului Guvern să dea roade în viaţa de zi cu zi a românilor.

"Poate de multe ori nu am explicat corect măsurile şi oamenii nu au înţeles. Nu am să promit lucruri pe care nu le voi putea face", a mai spus Boghicevici.

Preşedintele Comsiei de muncă din Camera Deputaţilor, Ioan Botiş, a spus că Boghicevici este omul potrivit la locul potrivit.

"Este nevoie de un om care să înţeleagă fenomenele economice şi sociale. Vă asigurăm că ne veţi găsit permanent aici, ca şi buni colegi care vor susţine iniţiativele ministerului", a spus Botiş.

UPDATE 14:50 - Preodoiu, avizat de comisiile parlamentare în unanimitate pentru Ministerul Justiţiei

Cătălin Predoiu, candidatul pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea Comisiilor juridică, pentru cercetarea abuzurilor şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat, audierea desfăşurându-se fără cvorum de lucru.

Comisiile reunite juridică, pentru cercetarea abuzurilor şi pentru drepturile omului au finalizat audierea candidatului pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, la şedinţă participând 23 de senatori şi deputaţi.

De la audierea lui Predoiu de către comisiile de specialitate ale Parlamentului au absentat parlamentarii PSD şi PNL, ceea ce a determinat lipsa cvorumului.

La începutul şedinţei, preşesintele Comisiei pentru Drepturile omului de la Senat, Gyorgy Frunda, a anunţat că nu este îndeplinit cvorumul necesar, fapt care va fi consemnat în procesul-verbal ce va fi întrocmit la sfârşitul şedinţei şi care va fi transmis plenului, care este "suveran" în ceea ce priveşte votul de învestitură.

El a precizat că, totuşi, Predoiu va fi audiat de cele şase comisii parlamentare - cele două comisii juridice, comisiile pentru cercetarea abuzurilor şi comisiile pentru drepturile omului ale Parlamentului.

Pe de altă parte, secretarul Comisiei juridice a Senatului, Mircea Andrei, a solicitat ca în procesul-verbal al şedinţei să se menţioneze că lipsa cvorumului este cauzată de absenţa parlamentarilor PSD şi PNL.

UPDATE 14: 40 - Răzvan Mustea, audiat de comisii un sfert de oră, în lipsa cvorumului

Candidatul pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a fost audiat, miercuri, de comisiile de specialitate, într-o şedinţă care a durat aproximativ un sfert de oră, comisiile recomandând numirea acestuia, deşi nu era cvorum.

Vicepreşedintele comisiei de comunicaţii a Camerei, Constantin Chirilă (PDL), a precizat că nu era cvorum în comisia de la Senat, dar nu a putut explica presei cum s-a dat votul în lipsa cvorumului.

"Este o recomandare a comisiei, nu s-a dat un aviz", a precizat Chirilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici