Câciu le-a vorbit europenilor despre predictibilitate şi despre adaptabilitate

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a susţinut, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfãşuratã la Bruxelles, că este nevoie de predictibilitate, dar şi de adaptabilitate la stabilirea regulilor bugetare pentru perioada următoare.

112 afișări
Imaginea articolului Câciu le-a vorbit europenilor despre predictibilitate şi despre adaptabilitate

Câciu le-a vorbit europenilor despre predictibilitate şi despre adaptabilitate

Reforma guvernanţei economice europene a suscitat discuţii intense la reuniunea ECOFIN. Miniştrii de finanţe au reuşit sã ajungã la un consens referitor la necesitatea reformãrii cadrului de guvernanţã, nevoia abordãrii diferenţiate a statelor membre, o mai mare orientare cãtre termenul mediu, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

„Menţinerea unor abordãri constructive şi pragmatice în perioada urmãtoare este crucialã. În acest sens, trebuie sã punem în centrul reformãrii cadrului de guvernanţã economicã necesitatea continuãrii reformelor şi a investiţiilor, inclusiv cele din domeniul apãrãrii şi securitãţii. Acest punct ar trebui sã ocupe un loc central în timpul negocierilor”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Comisia Europeanã va lansa un set de propuneri legislative, cel mai devreme la începutul lunii viitoare, în privinţa punctelor asupra cãrora statele membre au ajuns la un acord.

Un alt subiect pe agenda ECOFIN a fost conduita bugetarã pe care ar trebui sã o adopte statele membre în 2023, precum şi orientãrile pentru 2024.

„În actualul context internaţional avem nevoie de predictibilitate, dar şi de adaptabilitate atunci când stabilim regulile bugetare pentru perioada imediat urmãtoare. Actualul cadru de guvernanţã economicã nu se mai potriveşte noii realitãţi economice şi politice. Din acest motiv este necesar sã discutãm despre modul în care trebuie schimbat”, a mai spus Câciu.

O provocare pentru toate statele membre este rãspunsul bugetar la criza energeticã, în contextul în care mãsurile de sprijin au reprezentat 1,2% din PIB în anul 2022 şi, potrivit estimãrilor, anul acesta vor scãdea la 0,9% din PIB.

„Cum o eventualã extindere a acestora ar fi extrem de costisitoare, Comisia Europeanã recomandã eliminarea treptatã sau adoptarea unor mãsuri ţintite pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile
sau a companiilor”, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
adrian câciu,
ecofin,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici