Călin Popescu Tăriceanu: Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, că Dacian Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles şi că sunt oameni politici care acţionează din convingerea că este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare.

1929 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles

Călin Popescu Tăriceanu: Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Arhiva Foto)

”Dacian Cioloş este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulţumită cu poziţia de stat colonie în Uniunea Europeană. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeaşi gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioţi mergeau la Înalta Poartă: <<capul plecat, sabia nu îl taie>>. Sunt oameni politici care prezintă românilor ca pe o mare victorie faptul că sintagma <<Europa cu mai multe viteze>> a fost înlocuită cu <<ritmuri şi intensităţi diferite>>. Adică <<aceeaşi Mărie cu altă pălărie>>, cum ar spune românul ironic”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

El mai susţine că sunt oameni politici acţionează din convingerea că ”este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare”.

”Alţii s-au obişnuit atât de mult cu statutul de funcţionar de lux, plătiţi cu salarii de CEO de companie privată, încât nici nu îşi pun problema să nu fie de acord cu angajatorul. Indiferent de motivaţie, un lucru este clar ca lumina zilei: toţi aceşti oameni politici ştiu că MCV este un mecanism politic, ştiu că deciziile care privesc România, ca şi alte state membre din categoria a doua, nu sunt luate în conformitate cu principiile europene, ci pe baza unor negocieri, urmărind interese economice sau politice. Chiar Dacian Cioloş spune acest lucru în comunicatul pe care l-a trimis, în care face referire la discuţii pe care le-a avut cu alţi lideri europeni despre amânarea intrării în spaţiul Schengen. Pentru a folosi o expresie dragă preşedintelui Iohannis: acesta este elefantul din încăpere, de care toată lumea ştie”, a mai scris Tăriceanu.

El menţionează că deciziile în Uniunea Europeană sunt luate în urma unor negocieri dure, în care fiecare stat trebuie să acţioneze energic pentru a îşi proteja interesele.

”Nu o face, atunci are de pierdut. Fapt înţeles de state precum Polonia, dar pe care oameni ca premierul Dacian Cioloş nu îl aplică. Ei trăiesc încă în logica în care dacă dau pe ultima sută de metri de guvernare, fără licitaţie, unei companii olandeze un contract de miliarde de euro pentru construcţia de corvete, vor câştiga bunăvoinţa Olandei. Toate aceste lucruri le spun din postura unui european convins, al premierului în mandatul căruia România a intrat în Uniunea Europeană. Cred în Uniunea Europeană, dar într-o uniune cu o singură viteză, în care nu avem <<colonii>> şi <<mari puteri>>, europeni <<de primă mână>> şi cetăţeni europeni <<de mâna a doua>>. Consider că este realizabilă această Uniune Europeană, în care România va fi un stat puternic, poate chiar a şaptea putere economică a Europei, în conformitate cu teritoriul şi populaţia ei. Este unul dintre obiectivele cu care merg luni la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie”, a precizat preşedintele Senatului.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană pe care fiecare român şi-o doreşte poate fi realizată doar dacă România îşi susţine interesele la Bruxelles şi nu acceptă ”statutul de valet”.

”Oameni politici ca Dacian Cioloş vor să vândă o iluzie puţinilor români care îi mai cred. Iluzia că dacă stăm cuminţi şi nu deranjăm, vom primi ce ni se cuvine. Iluzia că dacă ne ţinem gura când drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate, vom fi consideraţi <<de partea binelui>>. Iluzia că dacă aplaudăm toate deciziile luate de liderii de astăzi de la Bruxelles, vom primi un loc mai în faţă. Dacă există o lecţie din istoria României, este tocmai aceasta: când am fost valeţii altora, am fost mai slabi şi am trăit mai rău; când am îndrăznit să ridicăm ochii din pământ, am fost mai puternici şi am făcut o Românie mai puternică. Sper ca Dacian Cioloş, alături de alţi oameni politici asemenea lui, să găsească acest curaj. Indiferent dacă îl găsesc sau nu, eu împreună cu ALDE şi partenerii de la guvernare vom continua să acţionăm pentru ca România să fie mai puternică în Uniunea Europeană”, conchide liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Dacian Cioloş a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), că este important ca România să dea garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, ci şi la cel al clasei politice.

”Dacă nu ar fi fost situaţia prin care am trecut la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lui februarie cu nr. 13, ar fi fost şanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spaţiul Schengen cu aeroporturile cel puţin, cu spaţiul aerian. Este important să dăm garanţii clare privind respectarea statului de drept şi de luptă împotriva corupţiei nu doar la nivelul societăţii, pentru că societatea şi-a făcut temele foarte bine, dar şi la cel al clasei politice, să aratăm că putem menţine o creştere economică sănătoasă prin deciziile politice pe care le luăm, inclusiv cele de politică bugetară. Unul dintre atuurile României este că este unul dintre statele europene cu cel mai mare potenţial de creştere economică pe termen mediu şi lung, care înseamnă atragere de investiţii. Dacă luăm decizii care riscă să pună în pericol evoluţia economică, punem frână acestui process”, a spus Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici